På sin egen side forteller narkonettverket «Norwegiancom» hvor lenge de har vært i virksomhet. Foto: OLE MARTIN WOLD

Narkotika fra det mørke nettet har av nordmenn blitt solgt via store internasjonale doptorg. Men i løpet av de siste månedene har de norske nettverkene blitt mer sofistikerte.

Butikken til nettverket som kaller seg Norwegiancom ble åpnet i april.

Tusenvis av salg

Personene bak Norwegiancom har sjålet navn og logo fra flyselskapet Norwegian. Narkonettverket har operert på det mørke nettet i lang tid. Dekknavnet kan spores tilbake til oktober 2013. Ifølge Adresseavisens opplysninger har det stått for minst 1700 dopsalg og det er solgt ecstasy, amfetamin, LSD og marihuana.

Nettsider som satt opp ved hjelp av programvaren TOR (se fakta) kalles skjulte tjenester. TOR fungerer som en kryptografisk kamuflasje slik at det ikke er mulig for politi eller myndigheter å finne ip-adressen til nettsiden.

Ved å opprette en egen skjult nettside kan Norwegiancom selge dop langt billigere til kundene. De unngår også å legge igjen digitale bevis som kan brukes av påtalemyndigheten til å rettsforfølge bakmennene.

For personene bak «Norwegiancom» betyr det at de kan omsette for millioner av kroner i skjul.

Skjulte sider

Adresseavisens undersøkelser viser at nettverket «Norwegiancom» har brukt et firma for å få satt opp sin side. Firmaet reklamerer med at de oppretter nettbutikker på det mørke nettet.

Det koster under 2000 kroner å få satt opp en butikk, ifølge Adresseavisens opplysninger.

«Hver skjulte tjeneste ligger på et isolert system skjult av TOR», skriver selskapet om sikkerheten i tjenestene de leverer.

I november i fjor avslørte Adresseavisen at norske narkonettverk har stått for minst 5500 salg av narkotika det siste året. Salgene skjedde imidlertid fra store, internasjonale skjulte nettsider. Disse narkotorgene er satt opp slik at det er mulig å lese av antall dopsalg fra de enkelte selgernes profilsider.

Svensk påtalemyndighet har brukt denne funksjonaliteten til å få dømt flere personer for tusenvis av narkotikasalg. I ett tilfelle ble en mann dømt for 1880 tilfeller, og mannen må sone 8 år i fengsel etter å ha blitt avslørt i 2013.

Billigere stoff

Ved å opprette en privat, skjult nettside på det mørke nettet, unngår personene bak dekknavnet «Norwegiancom» at politi, påtalemyndighet og journalister kan følge dopsalgene deres. Det er ikke lenger mulig å se hvor mye de omsetter.

Samtidig har disse mer avanserte butikkene en annen fordel. På de store narkotikatorgene må alle selgere betale en avgift for hvert salg som skjer. Adresseavisens undersøkelser i fjor viste at denne avgiften var på mellom 3-12 prosent av hver handel.

Denne avgiften unngår «Norwegiancom». Derfor kan de selge narkotika langt billigere enn konkurrentene.

Adresseavisen har kontaktet «Norwegiancom uten» å få svar på henvendelsen.

Vil ikke kommentere

11. juni stengte Kripos en skjult nettside for norsk salg av narkotika. Personen bak dekknavnet Kvalitetsbevisst ble pågrepet og varetekstfengslet noen dager tidligere.

Ifølge Kripos var det resultatet av en langvarig, omfattende etterforskning.

Adresseavisen har spurt politiadvokat Richard Beck Pedersen, som leder etterforskningen, om den skjulte siden til Norwegiancom er kjent for politiet og om den er en del av den pågående etterforskningen.

- Dette vil jeg ikke kommentere, svarer Beck Pedersen.

Tirsdag 10. juni offentliggjorde Kripos og politiadvokat Richard Beck Pedersen at en etterforskning mot organisert norsk narkotikasalg hadde pågått i lang tid. Foto: SCANPIX