Knytter dødsfall til det mørke nettet

Fem svensker kunder av nettlangere døde i 2013.

Kokain er blant stoffene som omsettes fra det mørke nettet til kunder i hele verden.   Foto: SKJERMBILDE

Saken oppdateres.

Svensk politi er i verdenstoppen i å oppklare narkotikaforbrytelser begått ved hjelp av det mørke nettet. Etterforskningene har i tillegg dokumentert følgene av slik virksomhet.

Da polisen avslørte et nettverk på sju personer som sto bak hundrevis av narkosalg fant de også kundelister. Det viste seg at fem av kundene hadde mistet livet i løpet av 2014.

Narkotikarelatert

- Mye tyder på at det var narkotikarelaterte dødsfall, sier kriminalinspektør Stefan Kalman ved Nationella Operative Avdelingen, som er det svenske motstykket til Kripos.

To hovedmenn i det svenske narkotikanettverket ble i januar dømt til åtte år og fire måneder i fengsel. Totalt hadde de solgt til 240 kunder, og 25 av dem var norske. Opplysningene om de norske kundene har ikke blitt overlevert til norsk politi.

- Vi må få mer oppmerksomhet rundt dette. De selger jo til barn i 11-12-årsalderen, tordner Hans Hoff, som er politiker for Socialdemokraterna, til adressa.no.

Hoff har engasjert seg i problematikken og stilt spørsmål til regjeringen i riksdagen om hva som gjøres for å bekjempe denne typen kriminalitet. Bildet til høyre for teksten viser hvordan nettverket som ble dømt distribuerte til store deler av Sverige.

Til hele landet

Adresseavisens undersøkelser av norsk aktivitet på det mørke nettet kan knytte minst ett overdosedødsfall i Trondheim til en person som har handlet narkotika fra det mørke nettet.

Langerne på det mørke nettet selger dop til barn, til personer som er i rusbehandling, og de selger mengder til mindre langere som distribuerer nye type stoffer på små steder over hele Norge. De selger til alle som klarer å skaffe seg det digitale betalingsmiddelet Bitcoin.

Adresseavisen har tidligere fortalt om trønderske «Øystein» (15) som fikk opplæring i hvordan han kunne kjøpe narkotika fra det mørke nettet av en kompis (14).

Pågrepet i Norge

I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de største norske narkotikanettverkene på det mørke nettet. Mandag 8. juni pågrep Kripos fire personer som beskrives som «sentrale aktører» i norsk dopsalg fra den skjulte delen av internett.

LES DOKUMENTAREN HER (Krever innlogging)

Mennene sitter varetektsfengslet i Oslo. Det er ventet at etterforskningen vil være svært langvarig. Den vil antakelig også kunne si noe om hvor mange nordmenn som har vært kunder.

På forsiden nå