I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE

Da fire personer ble pågrepet søndag 7. og mandag 8. juni var en 31 år gammel mann blant dem. Mannen jobbet som IT-sikkerhetsekspert i et selskap som spesialiserer seg på å hindre datainnbrudd og sikre informasjon.

- Vi bekrefter at vi har hatt besøk av Kripos i forbindelse med at en person som har jobbet hos oss er pågrepet og fengslet i en straffesak, sier administrerende direktør i selskapet.

LES DOKUMENTAR: Adresseavisen sporet opp narkoselgere fra det mørke nettet

Ifølge direktøren samarbeider selskapet nå med Kripos. IT-sikkerhetsselskapet har i tillegg gått gjennom sine egne rutiner etter pågripelsen av medarbeideren.

- Tankevekkende

- Vi har gjort egne undersøkelser, og så langt er det ingenting som tyder på at vedkommende har utført noen kriminell virksomhet fra arbeidsplassen sin, sier direktøren.

Medarbeideren på 31 år beskrives som «faglig dyktig» og som en person som var flink i jobben. Fra hans Linkedin-profil går det frem at han har arbeidet med sikkerhet i årevis. I en tidligere jobb har han oppgitt at han har kunnskap om krypteringsprogramvare.

På spørsmål om hva direktøren i 31-åringens selskap tenker om at IT-sikkerhetseksperten nå er siktet for omfattende, grove narkotikaforbrytelser som skal ha blitt begått mens han satt som ansatt i et selskap som leverer sikkerhetsstjenester, svarer direktøren:

- Saken er både bekymringsfull og tankevekkende for oss. Denne saken viser at slikt dessverre kan skje i alle norske organisasjoner, sier han.

Mannens forsvarer, advokat Gunhild Bergan opplyser i en sms om at hun ikke ønsker å kommentere denne saken på vegne av 31-åringen.

Teknisk krevende

31-åringen skal, etter det Adresseavisen erfarer, ha brukt dekknavnet Kvalitetsbevisst på det mørke nettet.

Forsvarer Gunhild Bergan har ikke ønsket å kommentere Adresseavisens opplysninger.

Adresseavisens undersøkelser viser at Kvalitetsbevisst-dekknavnet ble registrert allerede i oktober 2012. Siden januar 2014 har Kvalitetsbevisst solgt narkotika gjennom en egen skjult nettside, som personen bak har satt opp.

Frem til siden dukket opp på det mørke nettet, kan Adresseavisen se at Kvalitetsbevisst gjennomførte over 600 salg av kokain, flere typer marihuana og hasj, valium, MDMA og sopp.

Fra den skjulte siden kom i virksomhet tidlig i 2014 har det ikke vært mulig å følge antall salg ettersom personen bak Kvalitetsbevisst-dekknavnet ikke publiserte en salgslogg. Det er svært teknisk krevende å sette opp en slik side slik at ikke IP-adresse, eller andre identifiserende opplysninger, kan leses av.

Varetektsfengslet

Dataeksperten ble etter det Adresseavisen erfarer pågrepet på kvelden søndag 7. juni. Kvalitetsbevisst har ikke vært aktiv på sitt eget forum på det mørke nettet siden klokken 21.43 7. juni.

10. juni ble 31-åringen varetektsfengslet i to uker. Han må sitte fullstendig isolert i perioden.

Noen dager etter at dataeksperten ble fengslet, klarte Kripos å stenge den skjulte nettsiden som Kvalitetsbevisst har brukt til narkosalg i 1,5 år.

Ifølge politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos, vil påtalemyndigheten be om en ny periode i varetekt for 31-åringen i et rettsmøte på onsdag.