- En unik sjanse

Den første solformørkelsen på norsk jord på mer enn femti år kommer fredag. Men nordmenn står ikke i kø for å følge fenomenet fra lufta.

Saken oppdateres.

Det er fortsatt en del ledige plasser på flyet som er chartret for å ta skuelystne med til luftrommet over Arktis.

Dag til natt

Solformørkelsen er nemlig total over Kvitøya på Svalbard.- De som er i flyet opplever solformørkelsen direkte der det skjer. De vil se skyggen komme i en hastighet på 3600 kilometer i timen før den legger seg over solen. I tre minutter vil den gjøre dag til natt, forteller astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.Flyet kan ta inntil 125 passasjerer med på turen som gir panoramautsikt til den historiske solformørkelsen. Men opplevelsen er langt fra gratis. De dyreste og beste setene ved vinduet på høyre seterad koster kroner 7450 kroner og er allerede bortbestilt. Da er riktignok solformørkelsesbriller inkludert.- Unik opplevelse

Men flere av de mindre ettertraktede setene er ennå ikke bestilt. De fleste nordmenn synes det er bra nok å se formørkelsen fra jorda.En av dem som holder seg på bakken er Røed Ødegaard selv.- Det er jo klart litt synd for dette er en unik opplevelse. Men jeg skal overvære det hele fra Frognerparken i Oslo der det blir et stort sol-arrangement, sier han.

 
 
På forsiden nå