Stor økning i lakselus

Det er nå langt mer lakselus i oppdrettsanleggene langs kysten fra Hordaland til Nord-Trøndelag enn på samme tid i fjor, viser nye tall.

I Nord-Trøndelag er det en firedobling av lakselus i forhold til samme uke i fjor.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Økningen fra samme uke i fjor varierer fra 55 prosent i Hordaland til mer enn en firedobling i Nord-Trøndelag, viser tall fra Lusedata.no.

Tallene baserer seg på fiskeoppdretternes ukentlige lusetelling og viser at den lovpålagte grensen for antall voksne hunnlus per fisk er overholdt.

LES DOKUMENTAREN: Elvas tapte sølv (krever abonnement)

LES OGSÅ: Lusealarm ved Agdenes

Det er normalt at lakselus formerer seg raskere når vanntemperaturen er høyere. Men sjøtemperaturen langs kysten er betydelig lavere enn i fjor på samme tid, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg tolker tallene helt klart dit hen at årsaken er økt resistens, sier professor Frank Nilsen ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen.

Nilsen, som er spesialist på lakselus, viser til at mange års bruk av legemidler for å holde lusemengdene i sjakk, nå har gjort lakselus resistent i store deler av landet.

Hvis været blir varmere, kan luseproduksjonen øke ytterligere, tror seniorforsker Ørjan Karlsen ved Havforskningsinstituttet. Men samtidig kan varmere vær føre til mer snøsmelting som gir mindre saltinnhold i sjøen en del steder, noe som kan bremse luseveksten, ifølge Karlsen.

På forsiden nå