- Det er helt tydelig et stort behov for hundepensjonater, sier Linda Bjørnes, daglig leder ved Innherred hundepensjonat.

Hundepensjonatet i Inderøy har utvidet med flere plasser, samt fått enda en konkurrent i Levanger. Likevel har Bjørnes og hennes to ansatte aldri opplevd å være fullbooket så tidlig som denne sommersesongen.

- Jeg trodde aldri jeg skulle avvise så mange som jeg har gjort i sommer, sier Bjørnes.

Fullt belegg året etter oppstart

adressa.no har vært i kontakt med en rekke hundepensjonater rundt om i Midt-Norge. De aller fleste er fullbooket denne sommeren, mens noen få har et par dagsplasser ledig innimellom.

Nina Eilertsen startet opp Bjørgan hundehotell i Skaun i fjor. Hun trodde hun måtte bruke et par-tre år på å få fullt belegg.

- Slik ble det ikke. Her har det vært fullt trykk i hele sommer. På grunn av noen få avbestillinger har jeg noen ledige dagsplasser. Ellers er det stappfullt, sier Eilertsen, som er daglig leder og eier av hundehotellet.

Droppen ferieturen

Therese Olsen fra Levanger er én av mange oppgitte hundeeiere. Hun var for sent ute med å bestille plass til hundene sine Akita og Casper, og nå dropper hun sin planlagte ferie.

- Jeg skulle egentlig besøke mamma i Elverum, men har funnet ut at jeg ikke orker å reise med hundene, sier Olsen.

Skal du ha med hunden på utenlandsreise? Se hva du må huske i faktaboksen til høyre!

Akita er en schæfertispe og Casper er en rottweiler. Tidligere år har Olsen hatt med Casper på ferie.

Skal bestille et halvt år før ferien

Nå som hun har Akita på åtte måneder i tillegg, blir det for mye å holde styr på.

- Det er best å være hjemme når alternativet er en togreise på sju-åtte timer med hundene, sier Olsen, som begynte å ringe til hundepensjonater i midten av juni for å få plass i løpet av de første ukene i juli.

- Hver gang jeg har ringt rundt har jeg fått beskjed om at jeg i alle fall ikke får plass før godt ut i august. Neste år skal jeg bestille et halvt år i forveien, sier Olsen.

- Været spiller en stor rolle

- Det ringer folk som ønsker plass hver dag, sier Ingeborg Grendstad, daglig leder ved Målsjøåsen hundepensjonat i Klæbu.

Hun har drevet pensjonat i 40 år.

- Jeg merker at folk reiser mer enn før. Jeg merker også at været spiller veldig inn på trykket hos oss. I år har det vært ekstremt. Folk vil komme seg på et fly så fort som mulig, sier Grendstad.

Det har vært fullt hos henne siden 20. juni, og det er ikke ledige plasser før om to måneder.

- Jeg trodde jeg skulle få kommet meg en tur på hytta i år, men det er bare å skrinlegge den planen. Med så mange hunder som jeg har her i år er det et enormt ansvar. Et ansvar jeg tar på alvor, sier Grendstad.

Fullbooket i april

Ingrid Bjørndalsæter, daglig leder ved Oppdal hundepensjonat, sier at hun stadig får telefon fra fortvilte hundeeiere.

- Noen ringer én uke før de skal reise bort - gjerne de som ikke har hatt hund før. Det er nok en del som har vært nødt til å be venner om hjelp eller bli hjemme i år, sier Bjørndalsæter.

Allerede rundt påsketider begynte telefonen til Arild Ove Østmo å gå varm.

- Vi var fullbooket i april, sier han, som er daglig leder ved Midtkiløras kennel og hundepensjonat i Hegra.

Allerede bestillinger for høsten

Sammenlignet med tidligere år har pågangen vært større hos ham. Det vises allerede på kalenderen i høst- og vintermånedene.

- Folk har allerede begynt å bestille plass for høstferie og lignende, sier Østmo.

Rådet fra Trine Sørum, sjef ved Åsheim dyrepensjonat i Selbu, er klart og tydelig:

- Bestill plass allerede i påska for å være sikret.

Det er fullt hus hos Innherred hundepensjonat for tiden. Alle 35 plasser er booket flere uker frem i tid. Slik er det hos de fleste hundepensjonater i Trøndelag. Foto: LEIF ARNE HOLME
Ansatte ved hundepensjonater i Trøndelag sier at hundeeiere må bestille pensjonatplass i god tid til neste år - gjerne rundt påsketider. Disse lodne vennene fikk plass på Innherred hundepensjonat i år. Foto: LEIF ARNE HOLME
Therese Olsen dropper ferien. Hennes firbeinte venner, Akita og Casper, fikk ikke plass på pensjonat denne sommeren. Foto: PRIVAT