En del av politiets beslag er stilt ut. Utstillingen åpner for publikum onsdag. Foto: NTB Scanpix

- Veldig bra, sa TrondBlattmann, tidligere leder i Nasjonal støttegruppe etter 22.juli-hendelsene, da han kom ut fra utstillingslokalene iregjeringskvartalet tirsdag.

Blattmann mistet sønnen sin på Utøyaog har vært en markant talsmann for de etterlatte. I likhet medRandi Perreau og tidligere AUF-leder Eskil Pedersen mener han detnye informasjonssenteret gir et godt og balansert bilde av terrorensom rammet Norge i 2011.

AUF-medlemmer, overlevende og pårørendefikk mandag og tirsdag en forhåndsvisning i utstillingen.

Uttrykker lettelse

- Alle jeg har snakket med har uttrykt lettelse over atutstillingen var ganske annerledes enn det de er blitt fortalt. Deopplever den som verdig, faktabasert, ordentlig og viktig, sier TorEinar Fagerland ved NTNU.

Han har vært faglig ansvarlig forutstillingen. Han og hans medarbeidere har blant annet arbeidettett sammen med folk fra minnestedet på Ground Zero i New York.Utstillingen fikk på forhånd kritikk fra flere som mener det erfeil å stille ut bombebilen i regjeringskvartalet og gjenstanderAnders Behring Breivik hadde med seg til Utøya.

Les også: - Kan ikke gjemme det vonde

For tidlig å stille ut

Etter at 500 berørte hadde sett utstillingen, var kritikkenlangt mer dempet. Men Randi Perreau, som mistet en sønn, mens hansbror overlevde, mener det er for tidlig å stille utgjerningsmannens gjenstander.

- Heldigvis er de ikke så godtsynlige, sier Perreau, som ellers mener utstillingen gir et godt ogviktig bilde av det som skjedde.

Ammunisjonskassen som Breivik fikkfraktet til Utøya, skulle etter planen også vises fram, men den erfjernet.

- Det er fordi den ikke passet inn. Den tilførte ikkeviktig nok informasjon, sier Fagerland etter at pressen fikk seutstillingen tirsdag ettermiddag. Breiviks falske id-kort sompolitimann og andre effekter er også stilt ut, men bare i enbeskjeden monter.

Kommentar: Oppgjøret vi delvis tok

Vitneutsagn gjør inntrykk

Det første som møterpublikum når de går inn, er et rom med bilder og navn på alle de 77omkomne under terrorangrepet. Norsk og internasjonal presse gikkstille rundt i rommet og så bilder av smilende, unge mennesker somble brutalt revet bort. Pressen ble også sterkt berørt avvideoklippene der vitner fra Utøya og regjeringskvartalet fortalteom det som skjedde. Flere forteller om hvordan nære venner døderundt dem. De forsøkte å forbinde sårene, til slutt ved hjelp avklær de måtte fjerne fra likene rundt. Men mange hadde så alvorligeskuddskader at det ikke var mulig å berge livene deres.

Den mye omtaltebombebilen som har provosert mange, står på et stort gulv somforvridd skrapmetall. Kontrasten mellom dokumentasjonen avgjerningsmannens grusomheter og bildene av rosetogene ogrosemarkeringene etterpå, er stor.

Trond Blattmann mener utstillingen gir et godt og balansert bilde av terrorangrepet i 2011. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på pressevisningen på 22. juli-senteret tirsdag. Han vil stå for den offisielle åpningen av senteret på onsdag. Foto: NTB Scanpix
Randi Perreau møtte Eskil Pedersen på 22. juli-utstillingen tirsdag. Foto: NTB scanpix
Tor Einar Fagerland ved NTNU har vært faglig ansvarlig for 22. juli-utstillingen. Han har fått gode tilbakemeldinger fra de første som har sett den. Foto: NTB Scanpix
Utstillingen av restene av bombebilen var mye diskutert i forkant. Foto: NTB Scanpix
Etter at 500 berørte hadde sett utstillingen, var kritikken langt mer dempet. Foto: NTB Scanpix
77 mennesker ble drept under terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya. Foto: NTB Scanpix
Utstyr terroristen hadde på seg 22. juli 2011 er stilt ut. Foto: NTB Scanpix
Prosjektleder Tor Einar Fagerland. Foto: NTB Scanpix