Leger uten grenser:

- Oppmerksomhet fører til at hjelpen kommer

Det finnes ingen grense for hvor mye man kan bry seg mener Leger uten grenser.

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser presenterer en liste over det de mener er ti humanitære kriser som er glemt av norsk media i Oslo mandag.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Tuberkulose, utrygge aborter, mangel på jordmødre i Pakistan og leger i Tsjad. Alt dette koster hundretusenvis av menneskeliv, og Leger Uten Grenser vil at vi skal bry oss.

Nok en gang bryter hjelpeorganisasjonen inn i sommerstillheten for å fortelle oss om humanitære katastrofer vi hører lite eller ingenting om.

– Jeg forstår at det er lett å føle avmakt, men jeg tror ikke det er noen grense for hvor mye man kan bry seg om andre, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum til NTB.

Hun ønsker seg mer oppmerksomhet om de «glemte menneskene» og sier det er en klar sammenheng mellom medieoppmerksomhet og at hjelpen kommer.

Ebola er et godt eksempel, ifølge Hurum. Sykdomsutbruddet i Vest-Afrika står ikke på listen over humanitære kriser, men det tok tid fra utbruddet startet og til det ble en verdensnyhet og en sak på toppledernes agenda. Så strømmet penger, medisiner og helsepersonell til.

– Det er ingen tvil om at det var medias oppmerksomhet som førte til at hjelpen kom, sier Hurum, som var i Liberia tidlig under utbruddet.

Vår egen frykt

Ebola var en dramatisk og skremmende historie i seg selv, men Hurum tror likevel ett hensyn var viktig for at folk fikk opp øynene:

– Det var nok aller mest fordi vi ble redde for å få det, sier hun.

Oppmerksomheten har ført til utvikling av medisiner og vaksiner mot ebola. Leger Uten Grenser håper det samme kan skje med tuberkulose, som ni millioner mennesker får hvert år. Denne står fortsatt på listen.

– De får ikke gode nok medisiner. Det er ikke så lenge siden vi hadde denne sykdommen her i Norge. Men siden vi ikke fortsatt er rammet, så prioriteres ikke det, sier Hurum.

Sykdomsutbruddene viser oss at verden er blitt mindre. Selv skulle Hurum ønske det er solidaritet og medmenneskelighet som får oss til å ville hjelpe, men hun nøler ikke med å minne oss på at tuberkulose kan komme hit – igjen.

– Jeg blir ofte kalt naiv fordi jeg predikerer medmenneskelighet. Men jeg syns det er de som tror vi kan la være å bry oss, som er naive.

Mennesker og tall

Over hele verden dør kvinner av utrygge aborter. Barn dør av aids fordi det mangler hiv-medisiner tilpasset nettopp barn. Gjengangeren malaria tar fortsatt livet av 600 000 mennesker hvert år. Og mangel på helsepersonell gjør at sykdommer som ellers kan helbredes, samt trafikkulykker og vold, koster langt flere liv enn nødvendig, for eksempel i Katanga-provinsen i Kongo og i Tsjad.

Selv om Leger uten grensers liste er full av statistikk og tragiske dødstall, vil hjelpeorganisasjonen Leger uten Grenser at vi skal se menneskene det gjelder:

– Det er ikke «de andre». De er akkurat som oss. De er mødre, fedre og besteforeldre som ønsker det samme som oss: Å være frisk, trygg og være sammen dem de er glad i, påpeker Hurum.

Prioriteringer

Haiti står også på årets liste, selv om jordskjelvet for fem år siden har gitt landet massiv oppmerksomhet – og milliarder i hjelp. Men lite har blitt brukt på å bygge opp helsevesenet.

Her er det ikke nødvendigvis mediene som har sviktet. Hurum utfordrer politikerne til å prioritere annerledes.

– Først må folk overleve, så må de få gå på skole og få jobb, sier hun.

Privatskoleloven
  • Den nye privatskoleloven skal døpes om til «friskolelov», for å skille mellom privatskoler som får statstilskudd og private skoler som ikke får det.
  • Kriteriene for å søke statsstøtte utvides. Videregående opplæring i yrkesfag kan søke statsstøtte. Det samme gjelder profilskoler innen realfag, språk, kunst og kultur.
  • Godkjenning skal ikke gis hvis det får negative konsekvenser for vertskommunen eller vertsfylket.
  • Forbudet mot å ta utbytte skjerpes inn og det innføres nye krav til innsyn og dokumentasjon.
På forsiden nå