– Vår praksis tar utgangspunkt i at vi i en normal situasjon er ubevæpnet. Det vil si at når vi bevæpner oss, er det i spesielle situasjoner, hvor våpenet er tenkt brukt. All vår utdanning, vår praksis, våre prosedyrer og tjenestemennenes mentale forberedelser tar utgangspunkt i at man har et ladd våpen, sier Steffen Ousdal, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet (POD), til NRK.

To skyteulykker

Det har blitt stilt mange spørsmål rundt politiets bevæpning etter at en 24 år gammel mann klarte å avfyre et skudd fra et våpen en politimann hadde i hylsteret på politihuset i Stavanger.

VG skriver tirsdag også om en polititjenestemann som avfyrte et vådeskudd inne på politistasjonen i Kristiansund i Møre og Romsdal i april. Det blir bekreftet av Spesialenheten for politisaker, som etterforsker hendelsen.

Tilbakeholden

Etter å ha vært restriktive med å kommentere politiets våpeninstruks, bekrefter nå POD at polititjenestemenn går med skyteklare våpen i hylsteret.

– Politidirektoratet har så langt ikke ønsket å kommentere praksisen rundt politiets våpenbruk. Dette handler om å ivareta innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne. Når vi nå går ut og bekrefter dette, handler det om at vi ønsker å forklare hvorfor norsk politi, i likhet med politi i mange andre land, bærer ladde våpen, altså med skudd i kammeret, sier Ousdal.

Den midlertidig bevæpningen av politiet startet 25. november i fjor. Den har senere blitt forlenget flere ganger, og den nåværende tillatelsen gjelder til 20. august.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hvorfor politiets praksis ikke er endret etter at den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

– Konkrete spørsmål om hvordan bevæpningen skal praktiseres innenfor våpeninstruksen, hører naturlig innenfor Politidirektoratets ansvarsområde, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard til NTB.