I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE

Det var 8. juni at fire menn ble pågrepet i Skien og Oslo.

18. juni avslørte adressa.no i dokumentaren «Teppefall» at den ene mannen (29, nå 30 år) kunne knyttes til narkotikanettverket bak dekknavnene ALFA&OMEGA og DEEEPLOVE som siden 2013 har solgt store mengder dop til nordmenn, skjult av det mørke nettet.

30-åringen har sittet i varetekt siden pågripelsen. Denne uken ble det klart at mannen må tåle en ny fengslingsperiode, frem til 1. september.

- Ingen kommentar

Kripos har siktet 30-åringen og de tre andre pågrepne for grove overtredelser av narkotikabestemmelsen i straffeloven. Det er hensynet til bevisforspillelse i saken som er grunnlaget for videre varetektsfengsling av mannen. 30-åringen er i tillegg underlagt brev- og besøksforbud i perioden.

Mannen har tidligere erkjent noen av forholdene han er siktet for, ifølge hans forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig.

- Jeg har ingen kommentar til fengslingen, dette er en pågående etterforskning, sier Bache Wiig.

LES DOKUMENTAREN «Teppefall» HER (krever innlogging)

Ifølge adressa.nos kartlegging, har det blitt gjort minst 1500 salg av narkotika fra dekknavnene ALFA&OMEGA og DEEEPLOVE. Disse opplysningene har advokat Thor Bache-Wiig gjort det klart at han ikke vil kommentere.

- Dette kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sa Bache-Wiig i juni, og viste til at sakens dokumenter er klausulerte. .

Årelangt narkosalg

En annen av de pågrepne, en 31 år gammel Skiensmann som er bosatt i Oslo, skal ha kalt seg «Kvalitetsbevisst», ifølge adressa.nos undersøkelser i «Teppefall».

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

«Kvalitetsbevisst» ble registrert allerede i oktober 2012, og var den aktøren som hadde vært i virksomhet lengst på det mørke nettet. 31-åringen ble etter det Adresseavisen erfarer pågrepet på kvelden søndag 7. juni. «Kvalitetsbevisst» har ikke vært aktiv på det mørke nettet siden klokken 21.43 7. juni.

31-åringen jobbet som dataekspert da han ble pågrepet på kvelden 7. juni. Mannen drev med opplæring og foredragsvirksomhet i informasjonssikkerhet. Ifølge administrerende direktør i selskapet hvor 31-åringen var ansatt, ble arbeidsgiveren sjokkert over pågripelsen av 31-åringen som beskrives som «faglig dyktig».

- Saken er både bekymringsfull og tankevekkende for oss. Denne saken viser at slikt dessverre kan skje i alle norske organisasjoner, sier han.

Oslo tingrett bestemte i forrige uke at 31-åringen må sitte i varetekt frem til 26. august.

- Jeg har ingen kommentar, sier 31-åringens forsvarer Gunnhild Bergan.

Millionomsetning

Rettsdokumentene er unntatt offentlighet, også dette for å unngå å skade etterforskningen.

Kripos har ikke villet si hvor lenge saken har vært etterforsket, men betegner den som «langvarig».

- Det er foreløpig totalt snakk om omsetning i millionklassen, begått over en lengre periode. Jeg vil ikke utelukke en senere utvidelse av siktelsene til å omfatte enda grovere overtredelser av narkotikabestemmelsen, sa politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til adressa.no tidligere i sommer.

Det er ventet at etterforskningen vil pågå utover høsten.