AUF-veteranen Audun Otterstad overlevde terrorangrepet 22. juli. - Det er fint å være her på sommerleir igjen. Minnene fra den vonde dagen strømmer på, men vi skal også se fremover, sier han. Foto: Kristine Lindebø

Ronja Pettersen, Eskil Indrestrand, Grete Johansen og Leon Bakondoko fra AUF i Sør- og Nord-Trøndelag er på sin første sommerleir på Utøya.

Fredag morgen tok de plass i den berømte Bakken på Utøya mens AUF-leder Mani Hussaini åpnet sommerleieren. Dette er første gang AUF arrangerer sommerleir her siden 69 mennesker ble drept her ute 22. juli 2011.

LES PÅ PLUSS: - Mange ønsker å ta Utøya tilbake

- Det er så fint å være her. Endelig skal vi ta tilbake Utøya. Jeg har vært bortom minnesmerket som er laget etter 22. juli, og det ble et veldig fint og verdig minne etter våre venner som døde her. De har vi med oss hele tiden, men Utøya skal også handle om veien videre og nye  politiske saker. Vi kan ikke tenke på det vonde hele tiden, men også se fremover, sier Ronja Pettersen fra AUF i Trondheim.

80 AUF-trøndere

60 AUFere fra Sør-Trøndelag og 20 fra Nord-Trøndelag har tatt buss ned til Utøya og Tyrifjorden. Med på årets sommerleir er både nye medlemmer som aldri før har vært her og veteraner som Audun Otterstad som er på sin femte sommerleir. Audun var en av de som overlevde terroraksjonen 22. juli.

- Jeg har vært her noen ganger etter 22. juli også. Det er alltid merkelig, og alltid litt vondt når minnene kommer. Da vi kjørte forbi Sunnvolden torsdag i regn og tåke kom minnene fra den forferdelige dagen tilbake. Men det er samtidig så viktig at vi tar tilbake denne øya som har betydd så utrolig mye for AUF og vår politikk, sier Audun Otterstad.

Større enn oss selv

Fredag formiddag åpnet AUF sommerleiren og inviterte norsk og internasjonal presse tilbake til Utøya. AUF-leder Mani Hussaini åpnet leiren ved å si at han hadde gledet seg lenge til å ønske velkommen tilbake.

- I to år har vi vært på Gulsrud, hytta vår. Det er godt å være hjemme igjen på Utøya, sa Hussaini.

- I dag er vi med på noe som er større enn oss selv. Både, som en del av en lang tradisjon - med å være på leir på Utøya. Og samtidig, er vi her for første gang siden terrorangrepet mot vår organisasjon og nasjon i 2011. 22. juli vil for alltid være en del av Utøyas historie. Alt vi måtte gå gjennom, alle de tunge dagene. Men denne dagen vil også alltid være en del av Utøyas historie. Dagen hvor AUFs sommerleir igjen samlet seg på Utøya, sa Hussaini til jubelrop fra over 1000 AUFere samlet foran scenen.

Les også: - Fire år er lite når dype sår skal gro

Teltleiren er igjen reist på Utøya. Fotballkampene spilles med stor iver. Diskusjonene pågår sent og tidlig. Det flørtes, ler, synges og spilles blant telt, soveposer og ryggsekker. AUF-flaggene er heist, kioskene er åpnet og nye vennskapsbånd er skapt.

Litt unna allfarvei, inne i skogen, står minnesmerket over de 69 som mistet livet her en vakker julidag i 2011. Der inne er det stille, ettertenksomt og rolig. Andre steder på øya runger igjen latteren blant glad og politisk engasjerte AUFere.