NVE-sjef kaller katastrofefilm «realistisk»

Haugesund (NTB): Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE mener den 80 meter høye flodbølgen som er skildret i den norske katastrofefilmen «Bølgen», er realistisk og godt kan oppstå i virkeligheten.

Saken oppdateres.

– Selve bølgen og konsekvensene er realistiske, men forteppet og utviklingene er ikke det. Vi har nok mye mer kontroll enn geologene i filmen, sier Blikra til NRK.

Blikra overvar festpremieren på filmen sammen med Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad under Filmfestivalen i Haugesund søndag kveld. Filmen «Bølgen» av regissør Roar Uthaug og med stjerneskuespillerne Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner i hovedrollene, skildrer det varslede raset av den 600 meter lange Åknesremna i fjellet over Sunnylvsfjorden.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker området kontinuerlig, og beregninger viser at fjellet før eller siden vil gi etter med fare for at en flodbølge på opptil 80 meter oppstår i fjorden med risiko for å utradere både Geiranger, Hellesylt og Stranda i Møre og Romsdal.

Mange har vært kritiske til filmen og ment den ikke burde lages. Etter å ha vært på premieren søndag, råder ordføreren folk til å se den, men advarer mot sterke scener.

– Vi som bor langs fjorden, vet at ras har preget oss og vil prege oss. Vi skal ikke bagatellisere filmens innhold, men peke på at dette er noe vi må leve med. Vi må bygge et godt apparat og beredskap, sier Tryggestad. (©NTB)

På forsiden nå