Det fikk Statens kartverk erfare etter en lang navnestrid om skrivemåte på Forra og Forradalen. Kartverket ønsket å skrive med bare en r, altså Fora og Foradalen, men da ble pennene kvesset i Stjørdal.

Forkastet vedtak

Færbøgda i lag, Hegra Historielag og Stjørdal kommune klagde på vedtaket, og nå har Statens kartverk snudd i saken. I et brev til Stjørdal kommune datert 11. august blir det informert om det nye vedtaket.

Kartverket presiserer at Stedsnavntjenesten for Midt-Norge hadde et forslag som var mest i samsvar med stedsnavnlovens hovedregel for normering, som går ut på å ta utgangspunkt i nedarvet lokal uttale og normere i samsvar med gjeldende rettskrivningsprinsipper.

Men senere i brevet står det at «Saken har skapt et sterkt lokalt engasjement, og det er liten tvil om at Forra er den skriftformen som lokalbefolkningen identifiserer seg med».

- Vi er svært fornøyd med dette vedtaket, og ønsker å take alle som har støttet opp om bevaringen av Forra, sier Stian Flobergseter i organisasjonen Førbøgda i lag.

- La kommunene bestemme

Etter to år med navnestrid krever nå Færbøgda i lag en endring av lovverket, slik at andre bygder og steder skal slippe å ha samme krangelen med kartverket.

- Vedtak om stednavn bør overføres fra Statens kartverk til kommunene. Dette håper vi kan sikre lokal forankrede vedtak og at alle sider i en navnesak blir vektlagt, slik at slike meningsløse saker ikke dukker opp. Vi håper derfor lokalpolitikere i Stjørdal og Trøndelag kan fronte denne kampen, sier Flobergseter i en pressemelding.

Vegard Vigdenes (fra venstre), Gunn Flobergseter, Ivar Vigdenes, Håkon Børset og Stian Flobergseter tok alle opp kampen for å bevare navnet Forra og ikke Fora, som Statens kartverk ville ha. Foto: EIVIND STUEVOLD