Ap-leder Jonas Gahr Støre har trukket fram kampen om storbyene som den viktigste i høstens valg.

Blir valgresultatet som i skolevalget, vil partiet blant annet lykkes med å ta tilbake makten i hovedstaden. Her stemte 32,9 prosent av skoleelevene på Arbeiderpartiet, som sammen med Rødt og SV har fått over halvparten av stemmene.

Også i Bergen, Trondheim og Stavanger har Ap oppslutning langt opp på 30-tallet. På landsbasis gjør partiet sitt beste skolevalg noensinne med 31,9 prosent av stemmene.

– Budskapet fra de unge er klart: Kursen Norge er inne på, er ikke en kurs for rettferdighet og muligheter. Usosiale skattelettelser, svekkede arbeidstakerrettigheter og en svak klimapolitikk får tommelen ned fra landets skoleungdom, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Regjeringspartiene faller

Høyre på sin side faller som en stein og må ta til takke med 16,4 prosent, et fall på 11,8 prosentpoeng fra skolevalget før stortingsvalget i 2013.

– Meningsmålingene har oss noe høyere, og utslagene er ofte større i skolevalg. Men det er klart at vi ikke er fornøyde, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

I statsministerens hjemkommune Bergen faller partiet med hele 14,8 prosentpoeng. Tilbakegangen er nesten like stor i Oslo.

Også regjeringspartner Frp går kraftig tilbake. Med 10,5 prosent gjør Siv Jensens parti sitt dårligste skolevalg noen gang.

– Landsresultatet er dårligere enn for to år siden, men jeg er sikker på at FpU kommer sterkere tilbake, sier Frp-lederen til NTB.

LES OGSÅ (PLUSS): Vigdenes kan gå på nederlag

– Overraskende svakt

Tendensen i skolevalget sier noe om hvordan valgvinden blåser, sier valgforsker Johannes Bergh. Han tror regjeringspartiene får det stridt på valgnatten.

– Arbeiderpartiet gjør et historisk godt skolevalg som til og med overgår resultatet i 2011 da det var en klar Utøya-effekt. Samtidig gjør høyresiden det skikkelig dårlig. Den voldsomme tilbakegangen for Høyre er overraskende, sier Bergh til NTB.

Miljøpartiet De Grønne som på meningsmålingene har havnet på vippen mellom blokkene i mange byer, går fram med 2,9 prosentpoeng til 6,7 prosent på landsbasis. I Oslo er imidlertid oppslutningen på 7,5 prosent den samme som ved skolevalget i 2013.

– Skal MDG innfri forventningene om et godt valgresultat, må partiet gjøre det bra blant de unge. Selv om De Grønne står på stedet hvil i Oslo, har partiet gjort et godt skolevalg samlet sett, sier valgforskeren.

LES OGSÅ (PLUSS): Dette er årets trønderske valgthriller

Framgang for MDG og SV

SV som har vaket rundt sperregrensen på meningsmålingene de siste årene, går fram med 2,4 prosentpoeng til 7,5 prosent på landsbasis.

I Tromsø er partiet størst med en oppslutning på 23,2 prosent, en framgang på 15,5 prosentpoeng.

– Dette er det første skolevalget siden 2001 der vi opplever reell framgang, og skolevalget er ofte en pekepinn på hvordan det kommer til å gå i valget, sier SV-leder Audun Lysbakken.

For de andre partiene er resultatet som følger: Venstre 6,5 (-0,2), Senterpartiet 5,5 (+1,3), Rødt 4,8 (+1,1), Piratpartiet 4,1 (-0,2), Kristelig Folkeparti 3,2 (+0,4).