Politiet slo 15 år gammel jente

En 15 år gammel jente ble i forbindelse med en polititransport i Oslo slått av politifolkene. Oslo tingrett kaller saken et sjeldent dokumentert tilfelle av politivold.

Saken oppdateres.

Det var i mars i år at jenta rømte fra en barnevernsinstitusjon og dro hjem til sin mor på Grünerløkka i Oslo. Hjemme hos moren ble jenta oppsøkt av politiet tirsdag 18. mars. Hun ble tatt med makt og lagt i håndjern.

Jenta spyttet på den ene politibetjenten. Betjenten svarte med å slå jenta i ansiktet. Den andre betjenten som var til stede, var vitne til slaget. Jenta ble satt i politibilen og kjørt tilbake til institusjonen hun hadde rømt fra. Da hun kom ut av bilen igjen, oppdaget hun at hun var kraftig forslått på ansiktets høyre side. Hun var påført kraftige hevelser og var blå i ansiktet, skriver Aftenposten.

Politiet anmeldte jenta for vold, legemsfornærmelser og forulemping av politiet på grunn av spyttingen.

Dokumentert politivold

Jenta, som nå er blitt 16 år, ble dømt i Oslo tingrett 17. september, blant annet for forulemping av politiet. Men retten retter knallhard kritikk mot politiet og viser til at voldsbruken hun ble utsatt for, er dokumentert.

«Retten står overfor noe så sjeldent som et dokumentert tilfelle av politivold. Retten finner det graverende at et barn utsettes for vold under politiets omsorg», heter det i dommen.

Videre uttaler retten at «et barn som er pågrepet, skal ikke ende som mørbanket etter en polititransport. Det er uakseptabelt og det er støtende».

Tingretten finner ingen annen forklaring på dette enn at politiet har sviktet i sin funksjon. I beste fall var slaget mot jenta dårlig selvbeherskelse, mener retten, og kaller det alvorlig «at en politibetjent mister besinnelsen på denne måten».

Retten gjør oppmerksom på at en slik behandling dessuten er strid med FNs barnekonvensjon, fordi et barns beste ikke ble ivaretatt.

Spesialenheten etterforsker

Jenta forklarte i retten at hun dessuten ble sparket i ansiktet av den samme politibetjenten mens hun lå på gulvet i politibilen. Akkurat dette kan ikke retten bevise.

Jenta anmeldte politivolden få dager etter hendelsen til Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten etterforsker nå saken.

Samtidig viser det seg at politibetjenten som slo, fortsatt er på jobb. Det bekrefter Oslo politidistrikt. Informasjonssjef Unni Grøndal vil ikke kommentere saken fordi den er under etterforskning.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener at unødvendig maktbruk er uakseptabelt, men han sier at det noen ganger er nødvendig for politiet å ty til makt.

Politimester Anstein Gjengedal var overfor Aftenposten ikke tilgjengelig for kommentar.

På forsiden nå