- Påstandene kan oppleves som en belastning, og skaper inntrykk av at ADHD er kostholdsrelatert. Det er viktig å komme den myten til livs, fordi den bidrar til fordommer og stigma om ADHD, sier Lunde.

Opptil 80 prosent av barn med ADHD kan bli symptomfrie hvis de legger om kostholdet, hevdet lege og forfatter Berit Nordstrand under et foredrag hun nylig holdt i Trondheim.

LES PÅ PLUSS: - ADHD-barn kan bli friske med riktig kosthold

- Barn kan bli helt symptomfrie. Med et par grep kan vi unngå medisinering i de fleste tilfellene, sa Nordstrand.

I fjor skapte det debatt da hun ga ut barneboka «Sukkerkok i hodet», hvor hun sier at sukker er som gift for kroppen.

- Så langt er det ikke nok grunnlag for å si om noen som har endret kostholdet er blitt kurert for ADHD, sier Lunde.

- Utsatte grupper

Hun synes Nordstrand burde nyansere mye mer.

- Barn og ungdom med ADHD er utsatte grupper som lett faller ut av skolen. Folk skal også ha i bakhodet at barn med ADHD ofte har tilleggsvansker. Det ikke uvanlig med lese- og skrivevansker, Tourettes syndrom og andre adferdsvansker som gjør at de trenger mer tilpasning. Men de har mange andre ressurser som ikke kommer så godt frem, hvis de ikke får tilrettelagt opplæring, sier Lunde.

Medlemmene i ADHD Norge har enten selv ADHD eller er foreldre til barn med diagnosen.

Klaget til ombud

Lunde forteller at for å bekjempe fordommer, har ADHD Norge nylig klaget inn en uttalelse fra sportslig leder for Stabæks kvinnelag i fotball, Richard Jansen, til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Etter en krangel med Klepp-trener Jon Pall Palmason, uttalte Jansen til Aftenposten: - Han oppfører seg som en ADHD-unge som er høy på sukkerspinn og Redbull.

- Ukjente data

Nevropsykolog og PhD Geir Øgrim, som også leder fagrådet i ADHD Norge, avviser at det finnes belegg for Nordstrands påstand om at 80 prosent av barn og unge med ADHD kan bli symptomfrie ved kostholdsendring.

- Det er forsket mye på kosthold og gjort metastudier, men det er ikke riktig å si at 80 prosent blir symptomfrie. Det er vist en brukbar symptombedring hos én av fire med ADHD i studier hvor de har fått såkalte essensielle fettsyrer. Det er studier gjort for ti år siden, som var litt oppløftende. Men de som har effekt av endret kosthold, er sannsynligvis de med det dårligste kostholdet fra før, sier Øgrim.

Han lurer også på hvilke undersøkelser Nordstrand støtter sine påstander på.

- De data hun eventuelt har å vise til, er meg helt ukjente.

- Belastende budskap

Han mener Nordstrand som fagperson bør tenke på hvordan uttalelsene virker på berørte.

- Hvis man sier at 80 prosent kunne blitt symptomfrie ved å endre kosthold, sier man at ADHD-barn ikke får riktig kosthold hjemme og derfor får diagnosen. Det er et belastende budskap for foreldre som står i krevende hverdager, sier Øgrim.

Nordstrand viser også til at studier viser at 50 prosent av barn med ADHD har en matintoleranse, som trigger symptomene.

- Det var et tema for 30 år siden også, og mange har sett på det. Spesielle ADHD dietter har ikke hatt suksess. Noen har allergier og matintoleranse som gir symptomer som konsentrasjonsvansker, som virker som ADHD. Men et så høyt tall som 50 prosent har jeg aldri sett, sier Øgrim.

Han påpeker også at det er omstridt hvor mange generelt som lider av matintoleranse.