Utlendingsnemnda (UNE) har nå behandlet halvparten av alle saker om lengeværende asylbarn som ble tvangsutsendt fra Norge mellom 1. juli 2014 og 18. mars i år.

Hittil er det bare fire familier som har fått medhold i sine omgjøringsbegjæringer.

Les også: Svensk politimann med gripende hjertesukk om asylbarn

Les også: Enslige barn på 10 år søker asyl

Anundsen i politisk storm

Behandlingen av de lengeværende asylbarna førte i vår til politisk storm rundt justisminister Anders Anundsen. Opposisjonen, SV, Ap og Sp, støttet et mistillitsforslag mot Anundsen, men det fikk ikke flertall.

I stedet gjorde Stortinget et såkalt daddelvedtak - den sterkeste kritikken som kan fremmes mot en statsråd uten at det fører til mistillit. Regjeringens støttepartier, V og KrF, stilte seg dermed bak meget sterkt kritikk mot justisministeren.

Saken ble avdekket av Bergens Tidende som avslørte at Politiets Utledningsenhet ikke hadde fått med seg politiske signaler om at tvangsretur for lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres.

Avgjøres i september

Saken førte til at regjeringspartiene H og Frp inngikk en egen avtale md KrF og V om de lengeværende asylbarna i april. Det var denne avtalen som sikret muligheten for ny behandling for 30 barnefamilier, selv om de var tvangsreturnert og befant seg utlandet.

UNE opplyser at det de neste to ukene er planlagt nemndmøter for å behandle sakene til om lag ti uttransporterte barnefamilier til.

UNE tar sikte på at alle uttransporterte barnefamilier, som har anmodet om omgjøring, får svar i løpet av september. Dette avhenger av at UNE har nok informasjon til å avgjøre sakene. Så langt er det 28 av 30 familier som har begjært omgjøring av avslagene sine.

Rundt 55 barn

Familiene består av rundt 110 personer. Halvparten er barn som har mer enn fire års oppholdstid i Norge.

Justis- og beredskapsdepartementet har bestemt at disse sakene skal ha høyeste prioritet i UNE. Saker til familier som kommer fra land hvor utreiseplikten for tiden er suspendert, skal prioriteres særskilt. UNE har avgjort en slik omgjøringsanmodning, og har ingen andre slike saker til behandling.