Den siste leteaksjonen Røde Kors-medlemmet Bjørn Åge Fjeset fra Inderøy var med på var leteaksjonen etter jegeren som ble meldt savnet etter en jakttur i Snåsa onsdag morgen.

Selv om 130 personer deltok i søket etter mannen på det meste, tok det fire dager før en person ble funnet. Den savnede jegeren ble funnet omkommet, 1,4 kilometer fra bilen. Hunden som var med på turen er fortsatt ikke funnet.

Fjeset ønsker ikke å uttale seg spesifikt om leteaksjonen i Snåsa, men forklarer på generelt grunnlag hvor vanskelig det er å finne folk som man ikke får kontakt med.

- Den eneste plassen i Norge hvor det er flatt og oversiktlig, er der hvor det er dyrket mark. Overalt ellers er det opp og ned, det er kratt, det er steinur og det er fjell. Selv om man har helikoptre, hunder og et stort letemannskap, er det ekstremt krevende å finne den man leter etter, sier Fjeset.

Går skulder til skulder

Fjeset har i mange leteaksjoner fungert som leder for Røde Kors' hjelpekorps. Organisasjonen er ofte en av de første som blir kalt ut når noen blir meldt savnet, og jobben blir ofte å bidra med kart, å plotte ut kursen for leteaksjonen og delta i søk.

Selv om aksjonen er godt koordinert og planlagt etter en egen retningslinje for søk etter personer som er savnet på land, sier han at det ofte kan være tilfeldigheter som avgjør om man finner personen på et tidlig tidspunkt, eller om leteaksjonen tar flere dager.

- Når man leter fra lufta og samtidig bruker hunder og bakkemannskaper, får man dekket store områder. Men det er ikke sikkert man finner personen på denne måten. Da setter man i gang et finsøk. Dette består i at man omtrent går skulder til skulder gjennom terrenget. Dette er veldig tidkrevende og utfordrende. Man må være utrolig konsentrert, og man skal se under enhver busk og ethvert kratt. Selv om man gjør dette, kan man ikke være 100 prosent sikker på at man har fått med seg alt, sier Fjeset.

Får bistand av Sivilforsvaret og Heimevernet

Også i Lesja kommune foregår det nå et stort søk, med rundt 120 personer involvert. Torsdag sendte en seilflypilot som er tilknyttet NTNU ut et nødsignal, siden det har man ikke fått kontakt med piloten.

Området det søkes i er stort, og letemannskapene har en omfattende jobb fremfor seg. Fjeset er ikke med på denne leteaksjonen, men sier på generelt grunnlag at samsvirket mellom alle som deltar i søket er avgjørende for at leteaksjonene skal lykkes.

- Vi har roller som utfyller hverandre. Røde Kors er ofte de som kommer inn i den tidlige fasen. Mens vi for eksempel bidrar med kart og kunnskap om området, kommer Sivilforsvaret med telt for letemannskapene og store mannskaper som kan delta i aksjonen. Heimevernet bidrar også noen ganger. Hovedredningssentralen bidrar med søk fra lufta, mens politiet har ansvaret for å lede og koordinere leteaksjonene, forteller Fjeset.

Søket i Lesja fortsetter søndag med full innsats.

LES SAKEN: 120 personer starter omfattende bakkesøk