Et bolighus i Skien ble gjennomsøkt da Kripos gikk til aksjon i juni. Foto: THEODOR AASLAND VALEN / VARDEN

Da Kripos pågrep fire menn siktet for omfattende omsetning av dop fra det mørke nettet (se fakta) i begynnelsen av juni, var det som følge av en «langvarig etterforskning». Siden har de fire sittet i varetekt.

Nå opplyser Kripos at sakens omfang har vokst.

- Etterforskningen kommer til å pågå ut året og muligens inn i 2016, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen til adressa.no.

Fra Finnmark til Agder

Opplysninger Kripos har funnet, tyder på at det er solgt betydelige mengder narkotika. De fire pågrepne har hatt tilhold i Skien og Oslo, men skal ha distribuert dop rundt om i landet ved hjelp av Posten. Spredningen av stoffene er et av temaene for den videre etterforskningen.

- Vi har avdekket et stort antall kunder over hele landet, fra Finnmark i nord til Agder i sør, sier politiadvokaten.

Tidligere i høst opplyste Kripos at det var beslaglagt i 10 kg narkotika i saken. I Skien ble en marihuana-plantasje avslørt da to av mennene ble arrestert. Det skal imidlertid være omsatt langt mer enn det som til nå er beslaglagt og over lang tid, ifølge Kripos.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

Alle de fire som sitter varetektsfengslet er omtalt som «sentrale i norsk sammenheng». Politiadvokat Beck Pedersen vil imidlertid ikke si mer om virksomheten som skal ha foregått eller eventuelle dekknavn de siktede skal ha benyttet, av hensyn til den pågående etterforskningen.

Brukte dekknavn

I saken «Silkeveiene» fortalte Adressa.no i fjor høst om omfanget av norsk dopsalg fra det mørke nettet. En kartlegging viste at to av de største norske aktørene var nettverk av personer som brukte dekknavnene «Alfa&Omega» og «Kvalitetsbevisst».

Adressa.no fulgte i mars sporene etter «Alfa&Omega»-dekknavet fra krypteringsnøkler på det mørke nettet til en 29 år gammel mann i Oslo. Dokumentaren «Teppefall» forteller om hvordan 29-åringen skal ha solgt dop fra det mørke nettet i årevis.

29-åringen er blant de 4 personene som Kripos pågrep og fikk varetektsfengslet i juni. En annen mann, på 31 år, skal etter det Adressa.no erfarer ha skjult seg bak «Kvalitetsbevisst»-dekknavnet. Mannen har i likhet med 29-åringen sittet i varetekt i tre måneder.

Pågrep 7 i nord

Mens de fire mennene har sittet i varetekt, har Kripos og politiet i Salten pågrepet ytterligere sju personer. Dette skjedde 13. august. De pågrepne er seks menn og en kvinne mellom 19 og 24 år, hjemmehørende i Rognan, Bodø og Fauske. To menn ble varetektsfengslet. De er nå løslatt, ifølge politiadvokat Stig Morten Løkkebakken.

- Samtlige er fortsatt en del av saken som etterforskes videre, sier Løkkebakken.

Ifølge Kripos skal de sju ha vært kunder av enkelte av de fire som ble pågrepet i Oslo. Nordlendingene skal ha handlet narkotika fra det mørke nettet og solgte stoffene videre i lokalmiljøet sitt.

I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE