Sjokkert over at barn gikk først i demonstrasjon

Oslo (NTB): Både psykologer og politikere reagerer på at barn gikk først i demonstrasjonen mot Israels Gazaoffensiv i Oslo lørdag.

Saken oppdateres.

Flere norsk-palestinske barn i elleve-tolvårsalderen med blodstenkede skjorter frontet demonstrasjonen. Forstander Basim Ghozlan i Det Islamske Forbundet sier at barna ble med for å bidra til å hindre at demonstrasjonen skulle bli voldelig.


Men politiet måtte hjelpe til å evakuere de skremte barna da andre demonstranter begynte å kaste stein og raketter inn i toget, skriver Aftenposten.


– Vi er ikke redd for å la barna gå først, alle vet at barna er med i toget, og at dette er en fredelig demonstrasjon. Men vi er skuffet over at det utartet slik og at barna ble redde, sier Rima Yehya som er mor til to av barna.


Både psykologer og politikere reagerer på at barna var i en så utsatt posisjon.


– Det er uheldig for barn å bli inkludert i demonstrasjoner hvis man vet at det er fare for at stemningen kan bli opphetet og utarte til vold, sier psykolog og leder for Krisepsykologisk senter i Bergen, Atle Dyregrov.


Han sier at smell, tumulter, faren for å bli skadd og faren for å komme bort fra foreldrene kan skape frykt.


Stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland (H) mener det så ut som barna ble brukt som levende skjold. Hun spør seg om ikke det å utsette barn for slikt nærmest er en sak for barnevernet.


Demonstrasjonen var i utgangspunktet en fredelig demonstrasjon. Men etter at den nådde fram til Israels ambassade i Parkveien, var det flere som begynte å kaste steiner og raketter, og politiet svarte med tåregass. (©NTB)


På forsiden nå