- Beslektet med nazisme

Lokale KrF-politikere reagerer sterkt på den danske ultralydpraksisen. - Mangfold er en verdi, sier Odd Anders With.

Saken oppdateres.

Han synes samtidig det er bra vi opplyses om den danske ultralyddebatten - gjennom Adresseavisens intervju med den danske forskeren Ann Tabor.

LES SAKEN: Halverer antall fødte med Downs syndrom

I Danmark får alle kvinner tilbud om ultralyd i 12. uke, og det har ført til at antallet fødte barn med Downs syndrom er halvert på få år.

- Der pakker de ut det vi pakker inn, sier Odd Anders With

- Nazistenes ideologi

- Mange i den danske debatten har i flere år sagt rett ut at det er positivt å få utryddet barn med Downs. Dette er klart beslektet med nazistenes ideologi, hvor en ville utrydde dem som er annerledes eller «svake». Det gikk ut over blant annet funksjonshemmede og homofile, i tillegg til deres «rasevasking».

Forskjellen er at man i dag kaller det livstruende sykdommer og skal overlate utrenskningen og belastningen til den enkelte mor.

With spør:

- Hva skal jeg si til min gode kompis som har Downs?

Han understreker at mangfold er en verdi og at gradering er det motsatte av likeverd.

- Ekstra belastninger må fellesskapet ta ansvar for, sier With.

Utfordrer Giske

Også KrFs Øyvind Håbrekke (bildet) har reagert sterkt på oppslaget. Førstekandidaten i Sør-Trøndelag ønsker å utfordre kulturminister Trond Giske - på bakgrunn av at han nylig har avsluttet mangfoldsåret.

- Giske må bekrefte at han og regjeringen vil ha mangfold og ikke vil privatisere valget om vi fortsatt ønsker barn med Downs blant oss. Nå har han en sjanse til å komme på banen og vise at det ikke bare var prat og festtaler. Giske bør gjøre det klart at det skal være plass til alle, sier Håbrekke.

Han synes det er urovekkende at professor Tabor vil ha ultralyd i 12. uke fordi det er en «mer effektiv metode».

- Da tar hun til orde for en full privatisering der samfunnet melder seg ut og overlater til individet å gjøre verdivalg om likeverd og mangfold. Hvis Tabor og professor Kjell Salvesen mener det er et poeng at alle skal velge fritt, hvorfor gjelder det bare de som har Downs? Hva med alle andre små og store handikap og variasjoner oss mennesker imellom, spør Håbrekke.

Han mener også dagens regelverk setter mange vordende foreldre i en vanskelig situasjon.

- De får en sjokkbeskjed om en diagnose. Samtidig fraskriver samfunnet seg ansvaret og legger alt ansvaret over på dem, sier Øyvind Håbrekke.

På forsiden nå