Nei til ny hundelov

Disse hunderasene er det forbudt å eie i Norge. Et klart flertall av stortingspolitikerne vedtok det i 2003.

Saken oppdateres.

Gunn Karin Gjul, stortingsrepresentant for Sør- Trøndelag Arbeiderparti satt tidligere i justiskomiteen, og var med på å vedta den nye hundeloven i 2003. I paragraf 19 står det at noen hunderaser er forbudt å ta inn i landet fordi de regnes som farlige.

Er det riktig at enkelte hunderaser forbys? Debattér saken her

"Hunder eller hundetyper som er spesielt aggressive, kampvillige og utholdende, og som på grunn av disse egenskapene er farlige for mennesker og dyr."- Grunnen til at vi forbød disse rasene er at vi ønsker å beskytte mennesker, og ikke minst barn mot farlige hunder, sier Gjul.

Før de vedtok loven fikk de høre erfaringer fra andre land, og eksempler hvor hunder har gått til angrep på mennesker.

- Vi tok en faglig vurdering, og det var stor enighet om at hunder av disse rasene har lettere for å bli aggressive.- Ikke rasen som er problemet

Norsk kennel klubb er imot forbudet mot spesielle raser som blant annet amstaff og pitbull.

- Vi mener det ikke er rasen som er problemet, men hundeeierne. Hvis en hund biter, er det fordi den har fått dårlig oppdragelse, ikke fordi rasen er aggressiv. Det sier kommunikasjonsansvarlig Stepanka Horakova.

- Det er en argumentasjon vi har hørt mye, men vi har sett at disse hunderasene kan trenes til å bli kamphunder, derfor mener vi det er best å forby hele rasen, svarer Gjul.

Norsk kennel klubb har sendt brev til Justis- og politidepartementet, hvor de ber om at hundeloven endres, slik at ingen hunderaser blir forbudte i Norge.

- Vi synes loven er uklok, fordi den ikke har tatt hensyn til ny forskning på atferden til rasene som tidligere ble sett på som aggressive, sier Horakova.

Men Gunn Karin Gjul tror ikke de vil få viljen sin.

- Jeg tviler på at det er aktuelt å behandle den igjen.Majlo kan bli avlivet

Den svenske amstaffen Majlo er i forvaring hos politiet i Klæbu mens den venter på å få avgjort sin skjebne. Siden den har bodd her i landet ulovlig, kan den måtte avlives. Eierne argumenterer med at han er en snill familiehund, og må få overleve siden de ikke visste at rasen var forbudt i Norge.

LES MER: - Han betyr alt for oss

Tilsammen seks hunderaser er forbudte i Norge:

Amerikansk staffordshire terrier (amstaff)

Ble avlet fram i England på 1800-tallet, for å brukes i hundekamper. Nå er den en kjent familiehund.

Amerikansk pitbullterrier

Ble avlet fram som gårdshund og kamphund i USA på 1800-tallet. I dag brukes den som politihund i flere land og som familiehund.

Dogo argentino

En stor mastiff fra Argentina, som ble avlet fram for å beskytte eier mot puma, og å være med på jakt.

Fila brasileiro

Er en stor mastiff som opprinnelig kommer fra Brasil. Rasen ble opprinnelig brukt til å vokte på og spore opp rømte slaver.

Tosa inu

Er en sjelden hunderase. Den ble på 1800-tallet avlet fram i Japan for å brukes som kamphund, og brukes fortsatt som det.

Tsjekkoslovakisk ulvehund

Ble avlet fram på 1950-tallet mellom ulv og schäferhund. Brukes i dag som brukshund og familiehund.

KILDE: Wikipedia

 
På forsiden nå