- Typiske Frp-anklager

Nestleder Per Sandberg forsvarer tredjekandidaten i Sør-Trøndelag, Siv Aida Rui Skattem. – Det er typisk at Frp-politikere blir knyttet til ekstreme miljøer, selv om det ikke har rot i virkeligheten.

Saken oppdateres.

Adresseavisen skrev lørdag om Frp-topp Siv Aida Rui Skattem som tok et oppgjør med naziryktene som oppsto i kjølvannet av at hun overraskende ble nominert på den attraktive tredjeplassen til Frp i Sør-Trøndelag.

Diskuterte navnevalg

Rui Skattems svigerfar, Erland Skattem, stiller liste ved stortingsvalget med Norsk Republikansk Allianse. Hovedhuset på gården Storfosen har han kalt Gimle og den ene sønnen fikk navnet Jarl Vidkun.

LES OGSÅ: Frp-topp tar oppgjør med nazirykter

Også Rui Skattems valg av navn på sine egne barn har blitt diskutert i ulike nettfora. Partiledelsen i Fremskrittspartiet går nå ut og forsvarer tredjekandidaten.

Kobles mot ekstreme miljøer

- Jeg har vært med i dette partiet i 30 år og levd med dette hele veien: Frp-politikere kobles opp mot ekstreme miljøer. Svigerfaren til Siv er opptatt av kultur på et bestemt område. Men hva han foretar seg kan ikke kobles til Siv. Folk flest gjennomskuer selvfølgelig det, mener Sandberg – som sier han kjenner prosessen igjen ut fra hva han selv har opplevd:

- Det letes med lys og lykte etter noe å stemple oss med. Siv meldte seg ikke inn i dette partiet på grunn av innvandrerspørsmål, men på grunn av landbruk og justispolitikk. Vi er særdeles glade for at vi har fått en så sterk kandidat, framholder han, og legger til:

- Vi har ekskludert folk med ekstreme holdninger før, og det kommer vi fortsatt til å gjøre.

- Skattem har stor kompetanse

- Frykter du at dette kan skade Rui Skattem i valgkampen?

- Nei. Siv skal brukes i valgkampen. Hun er en kvinnelig kandidat med stor tyngde og kompetanse på mange felt. Jeg tror vi har gjort et riktig valg. Ut fra de samtaler jeg har hatt er hun på rett plass, understreker Sandberg.

Tror ikke på stemmetap

Valgforsker Hanne Marte Narud har fulgt alle de politiske landsmøtene. Hun tror ikke ryktene rundt Rui Skattem og hennes svigerfar Erland Skattem føre til stemmetap for Frp:

- Hva hennes svigerfar måtte mene og gjøre, kan ikke hun holdes ansvarlig for. Han har dannet et parti – som åpenbart er veldig nasjonalistisk – men hun stiller for Frp og kan ikke trekkes inn i hans politiske sympatier. Så lenge hun holder sin sti rein og holder seg til sitt program, vil nok ikke dette ødelegge for henne, sier Narud og legger til:

- Det er urimelig å blande henne inn i det svigerfaren mener og gjør.

I den grad Frp kan tape velgere, må det være de eldste førkrigsgenerasjonene som eventuelt lar seg påvirke av dette, framholder professoren.

Mer utsatt

- Selv tilhører Rui Skattem tredje generasjon etter krigen og hun er ikke ansvarlig for verken den eller det svigerfaren mener, gjentar Narud.

Hun mener Frp er mer utsatt enn andre partier når det gjelder sammenblanding med langt mer nasjonalistiske partier:

- Det er mange som har forsøkt å klistre Frp til for eksempel ultranasjonalistiske partier i Europa, men det har ikke lyktes og er svært urimelig. Dersom Frp hadde vært slik, ville ikke partiet hatt den brede oppslutningen det har i dag, mener Hanne Marte Narud.

 
På forsiden nå