SFO ville gi hijab til seksåringer

To etnisk norske førsteklassejenter ved Vahl skole i Oslo fikk brev med seg hjem med tilbud om hijab. – Det var bare ment som en gest, sier assisterende rektor Grete Wahlmann.

Saken oppdateres.

Det var i mars i år at SFO ved Vahl skole i Oslo, som har 95 prosent minoritetsspråklige barn, sendte med to jenter i førsteklasse et håndskrevet brev. «Kan (barnets navn) få en hijab fra SFO», sto det i brevet, som var underskrevet av SFOs baseleder. Den ene familien skal ha reagert sterkt på forespørselen, og ingen av foreldrene ønsket at døtrene deres skulle få utdelt hijab fra skolen.

– Hårreisende

Hege Storhaug i Human Rights Service, reagerer meget sterkt på at SFO på skolen ville gi de seks år gamle jentene hijab:

– Ansatte på Vahl skole promoterer hijab overfor etnisk norske elever, og vi vet at barn ønsker å være som alle andre. Dette viser at det eksisterer et stort hijab-press som vanligvis er usynlig, og det er hårreisende at et slikt brev sendes hjem til elever ved skolen. Majoriteten av kvinnene som går med hijab gjør det under tvang og press, og i Norge har vi ikke forstått at dette plagget skal signalisere dyd og renhet, framholder Storhaug, og legger til:

– Vi må spørre foreldrene til disse barna: Hva er formålet med at små barn skal gå med hijab? Dette er et plagg som kvinner må ikle seg for ikke å hisse opp menn seksuelt. Når jeg får venner fra Pakistan på besøk, blir de sjokkert over hvor mange muslimske barn som går med hijab i Oslo, hevder Storhaug, som mener hijab må forbys i skolen.

– Ville bare pynte seg

Assisterende rektor ved Vahl skole, Grete Wahlmann, forteller at det var jentene selv som syntes det var fint med hijab:

– Dette var bare en liten gest fra SFO. Det var to småjenter som hadde lyst til å pynte seg med flotte, fargerike og glitrende hijaber, og derfor spurte SFO om det var greit for foreldrene at de ga det til dem, sier Wahlmann.

– Men er det skolens oppgave å tilby et såpass kontroversielt plagg til elevene?

–Dette er jo ikke skrevet på skolens offisielle papir, og det dreier seg ikke om noe annet enn at to småjenter ønsket å pynte seg. Det ønsket ikke foreldrene, og da var det selvfølgelig greit.

– Men er det greit at skolen tilbyr seksåringer hijab?

– Nei, men sendt er sendt. Å bruke hijab er selvfølgelig et privat anliggende, og det er de foresatte som bestemmer dette – ikke skolen eller jentene selv, sier Wahlmann, som selv snakket med de foresatte etter at de reagerte på forespørselen.

– Jeg har forklart hvordan dette var ment, og vi har hatt god kontakt i ettertid, forteller Wahlmann. Begge de to jentene har nå sluttet på Vahl skole, men det skal ikke ha direkte sammenheng med denne konkrete hijab-episoden.

– Totalt uakseptabelt

På helgas landsmøte i Frp, ble forslag om forbud av hijab i skolen ikke vedtatt, men oversendt Stortinget for videre behandling. Nestleder Per Sandberg er imidlertid krystallklar på hva han mener:

– Hijab burde vært forbudt i skolen, og det er totalt uakseptabelt at den norske skolen kommer med slike forespørsler overfor foreldre og barn. Hijab er et kvinneundertrykkende plagg, der hensikten er at kvinnen ikke skal framstå som et sexobjekt. Når man da velger å dekke barn i hijab, lærer man dem opp til å tro at de er annenrangs og undertrykte, mener Sandberg.

– Er dette det dere kaller snikislamisering?

– Nja, det er litt vanskelig å definere. Men alle ting som bygger opp under undertrykkelse og tvang og angriper menneskerettigheter, kan til sammen sies å være snikislamisering. Når en skole tilbyr hijab til seksåringer er det alvorlig, og det er noe kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell må gripe inn i og sørge for at ikke skjer, sier nestlederen i Frp.

 
På forsiden nå