Her letter Norges største

Norske og italienske forskere slapp rekordballong fra Longyearbyen i natt.

Saken oppdateres.

Den inneholder 800 000 kubikkmeter gass, er 330 meter lang og 130 meter bred. SORA er den største ballongen som noen sinne er sluppet fra norsk jord. Natt til onsdag ble den enorme ballongen sluppet fra flystripa på flyplassen i Longyearbyen på Svalbard.

– Det var en svært spennende opplevelse, spesielt siden vi hadde ventet 16 dager på perfekte forhold, med minimalt med vind, sier prosjektleder Petter Dragøy fra Andøya rakettskytefelt.

Måler isen

Det var i totiden natt til onsdag at ballongen tok flukt fra Longyearbyen. Ifølge svalbardposten.no begynte forberedelsene til slippet allerede klokken 21. I tillegg til de som var ansvarlige for ballongslippet så Dragøy flere skuelystne oppe i fjellsiden på Platåfjellet like ved flyplassen.

Ballongen er et samarbeid mellom det italienske rominstituttet og Andøya rakettskytefelt. Om bord har den en italiensk nyttelast som blant annet består av en helt ny type radar som skal måle istykkelsen på innlandsisen på Grønland.

– Målet er å teste ut den nye teknologien i denne radaren, forklarer Dragøy.

800 millioner liter

Ballongslippet gikk uten problemer, og nå følger Dragøy ballongens ferd minutt for minutt. Han har muligheten til å styre ballongens høyde, men må ellers stole på vindene i stratosfæren som skal frakte ballongen vestover. Kjempeballongen vil fly på mellom 34 og 38 kilometer over bakken, oppe i stratosfæren.

– SORA er den tredje største i verden noen sinne, og den desidert største sluppet i Norge, sier en stolt Dragøy.

800 000 kubikkmeter tilsvarer 800 millioner liter med gass.

Om tre dager skal ballongen ha krysset Grønland, og den vil bli skutt ned. Noe av dataene ballongen samles inn sendes tilbake til landjorda under ferden. Resten må forskerne hente fra selve nyttelasten etter at ballongen har landet og er blitt hentet inn.

 
På forsiden nå