Analytiker vil ha olje- og gassleting ved Jan Mayen

Jan Mayen (NTB): Tidligere statssekretær og nåværende oljeanalytiker Hans Erik Ramm mener Norge må kartlegge sin side av sokkelen utenfor Jan Mayen.

Saken oppdateres.

En avtale fra 1981 delte Jan Mayen-ryggen mellom Norge og Island, og Island har åpnet for olje- og gassvirksomhet på sin side av den norske øya. To norske selskaper, Aker Exploration og Sagex Petroleum, har meldt sin interesse for Islands konsesjoner.


Islandsk virksomhet kan føre til problemer hvis Norge ikke nå kartlegger sin side av sokkelen, mener Ramm.


– Dersom vi ikke kommer i mål med undersøkelser, og Island går videre med feltutbygging, kan de drenere reservoaret fra sin side, sier han til Klassekampen.


Han gjør det klart at det ikke dreier seg om beskyldninger mot Island, og sier dette er en problemstilling som vil kunne oppstå om usikkerheten er stor på norsk side.


Regjeringen i Norge åpnet i mai i år i prinsippet sokkelen utenfor Jan Mayen for petroleumsvirksomhet gjennom forvaltningsplanen for Norskehavet. Men Oljedirektoratet (OD) er ikke informert om hvordan regjeringen eventuelt vil gå videre med saken.


– Dette er på en måte litt nytt for oss, sier informasjonsrådgiver Eldbjørg Vaage Melberg i OD.


Verken hun eller assisterende oljedirektør Kjell Agnar Dragvik vet hvordan åpningen av norsk sokkel vil bli fulgt opp videre. Dragvik mener det kan ta mange år før det eventuelt kan settes i gang virksomhet på den norske delen av Jan Mayen-ryggen.


– Det er opp til politikerne hvordan de vil gå videre med dette, sier han. (©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå