Sp-topp tar oppgjør med integreringen

Trondheim (NTB): Senterparti-topp Ola Borten Moe mener norsk integreringspolitikk er mislykket og at sentrale norske verdier er truet.

Saken oppdateres.

- Vi må tenke norsk, sier Borten Moe, som ikke er redd for å bli brunstemplet av den grunn.


Manglende norsk selvtillit har ført til en misforstått snillisme og kulturrelativisme som har preget integreringspolitikken i flere tiår. Det har igjen ført til Frps vekst, sier Borten Moe til Adresseavisen.


- Først i dag står tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og vold på dagsordenen, dette har samfunnet sett gjennom fingrene med i 30 år. Her må skolen spille en viktig rolle, og her har vi mye å lære av USA. Der er forskjellene enda større, men likevel lykkes de bedre i integreringen - de har evnet å skape en felles identitet og et felles utgangspunkt til å utvikle samfunnet. Der henger muslimene opp amerikanske flagg i moskeene - de føler seg som amerikanere, sier Borten Moe.


Senterparti-toppen trekker også fram hijab-debatten tidligere i år.


- I hijab-debatten var det noen innvandrermiljøer som viste sin holdning til oss. De sa det var deres fordømte rett til å bruke hijab med politiuniformen og at det var uanstendig å ikke gjøre det. Da sier de indirekte at de som ikke bruker det, er uanstendige. Det er det ikke greit å mene, sier Borten Moe. (©NTB)


På forsiden nå