Norsk soldat åpen om krigshandlinger i Afghanistan

Trondheim (NTB): 5. november 2007 avfyrte Tone Gunnes 45 granater mot Taliban-angripere. 20-25 av dem døde.

Saken oppdateres.

Lørdag fortalte hun sin historie i Adresseavisen. Hun er den første norske soldat som forteller om hvordan det var å ta liv i Afghanistan. Tone Gunnes var i et halvår skytter på panserstormvognen CV-90.


– Det var jeg som trykket på avtrekkeren, men vi var en tropp og et lag som var sammen om dette. Det er det norske folk gjennom Stortinget som har sendt oss til Afghanistan for å gjøre denne jobben. Jeg kan stå inne for det jeg har gjort, vi har rett til å slå tilbake når vi blir beskutt, sier Gunnes i intervjuet.


Hun er i dag 22 år og politistudent.


Han mener 22-åringen framstår som en meget klok og reflektert ung kvinne.


– Hun har åpenbart hatt god opplæring og god oppfølging, og har et bevisst forhold til hva hun har deltatt i. Hun synes også å ha kommet godt ut av det, og det er slik det skal være, sier Espen Barth Eide til adressa.no.


– Jeg var knapt 20 og tror egentlig ikke jeg tenkte så mye på hvorfor. Jeg dro vel på grunn av spenningen og pengene. Men det fikk litt mer mening da jeg var der, sier hun.


Om hun ville gjort det igjen svarer hun:


– Rett etterpå ville jeg ikke gjort det, og jeg tror ikke jeg ville gjort det nå heller. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg føler jeg ikke har noen grunn til å gjøre det igjen. Det var en grei erfaring, og det jeg har gjort, har jeg gjort. (©NTB)

På forsiden nå