Muslimske sjåfører parkerte i protest mot Dagbladet

Oslo (NTB): Nærmere 1.000 muslimske taxisjåfører parkerte natt til lørdag bilene sine i Oslo sentrum, i protest mot Dagbladets trykking av Muhammed-karikaturer.

Saken oppdateres.

Den spontane aksjonen ble varslet fredag kveld, og initiativtakerne oppfordret sjåførene til å stanse bilene fra klokka 2 til 4. Klokka 3 hadde nærmere 1.000 taxisjåfører fulgt oppfordringen, meldte NRK fra Oslo sentrum.


– Det var sjåfører med tilhørighet til islam fra både Oslo og Akershus som deltok i aksjonen, også sjåfører som ikke var jobb, sier Rashad Munir, som var en av sjåførene som aksjonerte natt til søndag. Aksjonen ble varslet fire timer i forveien og omfattet sjåfører fra alle drosjeselskapene i Oslo og Akershus. Arbeidsgiverne ble ikke varslet på forhånd om det som kan anses som en politisk punktmarkering.


Munir forteller at sjåførene muligens vil gå til en ny aksjon på dagtid mandag for å bli hørt i sine protester mot bruk av Muhammed-karikaturer som illustrasjon i mediene. En slik aksjon er ikke planlagt, men «det går en del snakk om det» blant sjåførene.


De muslimske sjåførene protesterte mot Dagbladets trykking av en karikaturtegning av profeten Muhammed på sin forside onsdag. Tegningen ble brukt til å illustrere et nyhetsoppslag om at Facebook-profilen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) inneholdt lenker til nettopp tegninger av Muhammed.


– Vi var forberedt på at noen ville reagere på denne forsiden, men jeg må få understreke at den ikke var ment som noen provokasjon. Dagbladet må stå fritt til å illustrere nyhetsartikler på den mest relevante måten, sier konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet til NTB.


På forsiden nå