Politianmelder seltortur

Dyrevernere stoler ikke på myndighetene.

Saken oppdateres.

Dyrerettighetsorganisasjonen Noah stoler ikke på at myndighetene slår hardt nok ned på den brutale skytetreningen av sel som ble avslørt i dag, og politianmelder skadeskytingen uavhengig av etterforskningen som pågår.

- Erfaringsmessig må vi stå på i slike saker, fordi de som står tiltalt til slutt får alt for lav straff. Vi er selvfølgelig glade for at politiet allerede har tatt saken, men her føler vi at vi må legge press på myndighetene, sier leder og talsperson for Noah, Siri Martinsen.

Skadeskutte dyr

I en rapport fra selfangstsinspektøren som var med fangstskuta Kvitungen ut på fangst i fjor, påpekte inspektøren et betydelig antall skadeskutte dyr som måtte skytes to eller flere ganger - uten at dette ble fulgt opp av skipperen.

Skipperen skal ha forklart den høye andelen skadeskutte dyr med at «han må jo få lov til å skyte seg inn».

- Bortforklarer alvorlige lidelser

Siri Martinsen er ikke overrasket over saken, til tross for dens grove natur.

- Vi mottar ofte rapporter om lidelser under selfangst, både fra norsk og canadisk jakt, og vi opplever at norske myndigheter gang på gang bortforklarer de alvorlige lidelsene som seler opplever under fangsten, sier hun.

Hun mener tette bånd mellom politikere og næringsaktører er skyld i situasjonen.

- Vårt mål med denne anmeldelsen er å fjerne subsidiene som kommer til selfangst, men disse eksisterer kun fordi det er næringsvennlige politikere i departementet som gir dem statstøtte. Det er også derfor vi ikke stoler på at de vil få den straffeutmålingen de fortjener, sier Martinsen.

Kan bety slutten

Fiskeri- og kystdepartementet ga i fjor 13 millioner kroner i driftstilskudd til fartøy i norsk selfangst. Dette fordi norske myndigheter mener selfangsten er en så prinsipielt viktig sak at fangsten opprettholdes gjennom statlige subsidier

Rapporten som nå har kommet fram kan sette en permanent stopper for norsk selfangst.

 
På forsiden nå