Kronprinsen skal gi Giske næringslivsråd

Kronprins Haakon har sagt ja til å delta i en gruppe som skal gi næringsminister Trond Giske (Ap) råd om hva Norge bør leve av i framtida.

Saken oppdateres.

En rekke næringslivsledere og rike arvinger skal også delta i gruppen. Ifølge VG er Ole Robert Reitan, Stein Marius Varner og Cecilie Fredriksen blant medlemmene.

Giske sier han er glad for at kronprinsen vil være med og peker på at tronarvingen gjør mye for å åpne dører for norsk næringsliv i utlandet. Ministeren framholder dessuten at næringslivsgruppen ikke er et politisk utvalg.

Kritisk til kronprinsen

Flere profilerte statsvitere er imidlertid kritiske til den kongelige deltakelsen.

– Kronprinsen burde kjenne sin begrensning. Også Giske burde vite bedre, sier professor Trond Nordby til VG.

Nordby er slett ikke enig i at gruppens oppgaver ikke dreier seg om politikk. Han betegner Giskes næringslivsråd som et «samrøre» som kronprinsen ikke bør delta i.

– Kronprinsen og de kongelige blir tillagt stadig mektigere posisjoner, og de får en stadig mer politisk funksjon, mener professoren.

«Supperåd»

Også statsviter Carl-Eirik Grimstad er skeptisk og mener Giskes gruppe enten ender som et «supperåd», eller som noe kronprinsen burde holde seg unna.

LO er heller ikke begeistret for Giskes næringslivsråd. Ledelsen i LO-forbundet Industri-Energi mener deltakerne i gruppen hadde hatt godt av å høre hva vanlige ansatte i industrien mener om verdiskapningen i Norge i framtida.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, sier kronprins Haakon både håper å bidra med egne erfaringer og å lære mer om behovene til norsk næringsliv gjennom deltakelsen i Giskes gruppe.

 
På forsiden nå