Fikk 30 000 i bot:

- Dette er lovlig

- Vi krøket ikke levende selunger slik inspektøren påstår, sier skipper Karl Kr. Angelsen som er varslet 30.000 kroner i bot.

Saken oppdateres.

BAKGRUNN: Drev skytetrening på levende selunger

Troms Politidistrikt har gitt skipper Karl Fr. Angelsen 30.000 i bot og rederiet Polardrift 70.000 i bot for å ha brukt ulovlige fangstmetoder på M/S Kvitungens tokt i vestisen i april-mai i fjor.

Vil ikke godta boten

Politiet mener fangstmennene krøket sel uten å ha forvist seg om at de var døde - og for å ha blodtappet døde dyr først etter at de var tatt om bord i skuta.

Skipper Karl Kr. Angelsen sier til Adresseavisen at han ikke vil godta boten.

- Opplysningene om at vi har krøket levende dyr er en påstand fra inspektøren, en påstand som ikke stemmer med virkeligheten. Det er ikke snakk om å vedta denne boten, sier Angelsen.

Hos politiet får Adresseavisen bekreftet deres påstand om at det kan ha blitt krøket levende dyr, bygger på inspektør-rapporten. Det er uklart om det finnes bilder som kan bekrefte dette.

LES HELE RAPPORTEN HER!

Inspektøren om bord på skuta har tatt en rekke bilder og filmopptak fra fangsten, men disse er unntatt offentlighet av Fiskeridirektoratet.

Kan havne i retten

Hvis Karl Kr. Angelsen nekter å betale boten, er det opp til Politiet å avgjøre om saken havner for retten. Angelsen en rettssak for å få avklart det han mener er uklare bestemmelser rundt selfangst.

I følge bestemmelsene er det tillatt å krøke dyr hvis dårlige isforhold gjør det farlig for mannskapet å jumpe ned på isen for å hente dyrene.

Krøking betyr å kleppe dyrene med en krok for så å heise dem om bord med en lang stang. Regelverket sier at dyrene utvilsomt skal være døde før dette skjer.

- Mener politiet at vi skal kaste dyrene på isen igjen for så å skyte dem en gang til hvis det viser seg at dyrene likevel lever? Under denne turen var dette heller ikke tema fordi det aldri var snakk om at dyr levde da vi krøket dem. Dette er kun en påstander fra inspektøren, sier Angelsen.

Angelsen og rederiet ble for noen år siden bøtelagt for samme overtredelse, og da ble boten vedtatt fordi rederiet og kapteinen ikke ønsket medieoppstyr om saken, i følge Angelsen. Men nå har denne saken fått så mye oppmerksomhet allerede og det kan være en fordel at den blir fullt opplyst i en rettssak, sier Angelsen.

Straffes ikke for skadeskyting

Politiet har også straffet kapteinen og rederiet for ikke å ha ventet med å blodtappe de døde dyrene til de er tatt om bord i skuta. Angelsen mener reglene også er uklare på dette punktet. Inspektøren om bord på skuta skildret scener hvor et stort antall dyr skal ha blitt skadeskutt, men politiet vil ikke straffe skipperen og rederiet for skadeskyting.

Karl Kr. Angelsen mener det dermed er svært lite igjen av de alvorlige anklagene som ble rettet mot dem i selfangstinspektørens rapport. I følge inspektøren skal selfangerne nærmest ha skutt vilt i sin jakt på selunger i drivisen mellom Grønland og Svalbard.

LES OGSÅ: Fiskeridirektoratet lar politiet definere

 
 
På forsiden nå