Togene går igjen:

Togtrafikken i Norge var lammet i tre timer

Alle tog og flytog sto i tre timer mandag kveld på grunn av en feil i kommunikasjonssystemet. Feilen lå i Trondheim.

Saken oppdateres.

Feilen i telefonsystemet GSM-R gjør at toglederne ikke fikk kontakt med togførerne.

– Regelverket sier da at alle tog skal stanses, sier pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB. Tog over hele landet er rammet.

Pressevakt Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket sier til adressa.no klokken 21.17 at feilen nå er funnet og løst.

- Det har vært en kortslutning i en komponent, og vanligvis skal en reserveløsning slå inn og hindre slike problemer. Av ukjent årsak har ikke denne reserveløsningen fungert som den skal, sier Skarpen, som forteller at noe slikt aldri har skjedd før.

Nå har Jernbaneverket altså lokalisert problemet og løst dette.

- Nå skal alle tog være igang igjen. Men fordi systemet har vært nede i to timer, forstår vi at det kan være frustrerende for de reisende, sier Skarpen.

Ifølge pressevakta vil det bli en del forsinkelser utover kvelden, men Skarpen forteller at NSB nå jobber på spreng for å få tak i så mange bussjåfører som mulig.

- Ingen farlige situasjoner

Leder Ørjan Berg-Johansen for operasjonssenteret ved Jernbaneverkets sentral på Marienborg opplyser i kveld at feilen er funnet og rettet.

- Vi holder nå på og varsler de siste toglederkontorene, slik at togene kan settes igang igjen, sier Berg-Johansen.

8 personer har i kveld jobbet på spreng for å finne og løse feilen, som oppsto i 2. etasje i Jernbaneverkets bygg på Marienborg i Trondheim. Berg-Johansen understreker at nødsystemet hele tiden har fungert.

- Men telefonsystemet som skulle forenkle kommunikasjonen mellom togleder og lokfører har vært nede.

De har altså kunnet ringe hverandre, men ikke på en forenklet måte. Berg-Johansen framholder at ingen farlige situasjoner har oppstått som følge av problemet.

- Ikke skjedd før

Alle stasjonene i hele landet blir overvåket fra sentralen på Marienborg i Trondheim. Kjell Bakken opplyser at problemet oppsto like etter klokka 18.30 mandag.

- Har noe lignende skjedd før?

- Jeg kan ikke huske at hele landet har blitt stående slik som nå, men det er mulig jeg tar feil.

NSB arbeider med å sette inn alternativ transport, men har store problemer.

– Det vil ta tid å få transporten på plass. Kunder som kan benytte annen offentlig kommunikasjon, bes gjøre dette, oppfordrer NSB på sine nettsider.

Utsatt flere ganger

16-åringen Kristine Ruud Røstvik fra Steinkjer har vært i Trondheim på besøk hos en venn, og er en av de som i kveld har måttet vente på toget. Hun skulle egentig ta et tog fra Sentralstasjonen i Trondheim til Steinkjer klokken 19.10.

- Jeg synes det er dårlig av Jernbaneverket, jeg har fått beskjed tre ganger om at toget er utsatt. Nå venter jeg på et nytt tog som de sier skal komme om et kvarter, sier hun til adressa.no.

 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå