Dette gikk du glipp av hvis du sov i natt

Et sterkt nordlys lyste opp store deler av Norge i natt.

Saken oppdateres.

- 8. april hadde sola nok et gassutbrudd. Ikke veldig kraftig, men det ble likevel meldt om en mulig geomagnetisk storm og mulighet for bra nordlys 11.-12. april når denne gasskyen ville treffe jordas magnetfelt, skriver Pål Brekke fra Norwegian Space Center til adressa.no.

Og meldingene var sant. I natt ble det skarpt nordlys observert både i Trondheim og på Østlandet. Det klare været gjorde sitt til at det ble et majestetisk skue.

Brekke var ute i Sørkedalen like utenfor Oslo, og knipset flere bilder av et klart grønt lys på nattehimmelen.

Mads Eilertsen fra Trondheim var ute på skogsveien rundt Geitfjellet midt på natten, og angret ikke på at han droppet senga.

- Trondheimsborgere som lå under dyna natt til mandag gikk glipp av et usedvanlig fint nordlys på nattehimmelen, sier han til adressa.no.

Dette er Aurora Borealis:  • Nordlyset dannes når skyer av gass fra sola kolliderer med vår magnetosfære.
  • Dette fører til at partikler som har klart å trenge seg inn i denne magnetiske kokongen dyttes ned mot Jordas atmosfære.
  • Artiklene ledes av magnetfeltet inn mot polene i områdene vi kaller nordlyssonen eller nordlysovalen. Dette er de områdene på Jorda hvor nordlys forekommer oftest og med størst intensitet.
  • Når partiklene treffer atmosfæren kolliderer de med oksygen og nitrogen. Disse kollisjonene som inntreffer mellom 80 – 300 kilometers høyde, overfører energi til oksygen- og nitrogen-atomer, som så sender ut lys.
  • Resultatet er et flott skue med grønt, rødt, hvitt, blått og gult lys på himmelen.
  • I Norge er nordlyset normalt sterkest i Nord-Norge, men etter kraftige solstormer kan det ofte sees i hele landet.

Kilde: Sola - Vår livgivende stjerne (P. Brekke) http://www.solarmax.no/Bok.html

 
 
 
 
 
På forsiden nå