Fulle menn og eldre starter komfyrbranner

Komfyrbranner tar liv. De som omkommer er glemske eldre – og fulle menn som kommer hjem fra fest og skal lage nattmat.

Saken oppdateres.

Antallet komfyrbranner viser en nedgang de siste årene, men like fullt er 51 mennesker (35 menn og 16 kvinner) omkommet i denne type branner her i landet i tiårsperioden 1998 – 2007. Totalt var det 1240 komfyrbranner.

Sintef NBL (Norges Branntekniske Laboratorium) gjennomfører akkurat nå et prosjekt om komfyrbranner og sikkerhetsutstyr.

Forskerne her har en jobb som det bokstavelig talt lukter svidd av. I et sotet kjøkken inne i laboratoriet på Tiller kjøres det tester som etterligner komfyrbranner slik de har oppstått hjemme hos folk. Sivilingeniørene Reidar Stølen og Christian Sesseng steker blant annet pizza i to timer for å se hvor lang tid det tar før det blir brann i en stekeovn. Når den tas ut er grandiosaen forvandlet til kull.Olje i flamme

– Men oppvarming av fett og olje i gryte er den hyppigst forekommende brannårsaken, sier Reidar Stølen.

Forskerne heller én desiliter rapsolje i ei gryte, og setter plata på full vreng – 275 grader.

Men i motsetning til festfolket som ofte sovner fra matlagingen når de kommer hjem om natta, er ingeniørene årvåkne. De tar tiden det tar til det begynner å brenne, måler CO-konsentrasjon, hvor tett røyken er og temperaturen i gryta rett over kjelen og i luftekanalen.

Etter mindre enn ti minutter er laboratoriekjøkkenet ganske stint av røyk oppunder taket. Etter et kvarter slår flammen opp fra gryta. Temperaturen måles til 390 grader når oljen selvantennes.

Iført maske går Stølen inn, legger på et lokk og flammen slukner. Sesseng registrerer alle data knyttet til testen.

– Olivenolje og rapsolje selvantenner raskt. Vårt materiale så langt tyder på at folk undervurderer tiden det tar før fett i en stekepanne eller gryte selvantenner. Hadde dette skjedd på et vanlig kjøkken, kunne det blitt brann med dramatiske følger. Av denne tette røyken blir folk sløve og de kan rett og slett sovne inn uten å våkne, sier Reidar Stølen.Sovner på sofaen

I forkant av prosjektet har forskerne ved Sintef NBL analysert brannstatistikk, gjort internasjonale søk på komfyrbranner og gjennomgått 40 politirapporter etter komfyrbranner her i landet.

Men hvorfor begynner det å brenne?

– Det som forekommer hyppigst i politirapportene er at en person kommer beruset hjem etter å ha vært på fest og skal lage seg nattmat. Han setter på stekepannen eller kasserollen for å varme koteletter, pommes frites eller annen mat. Før maten blir varm, har han blitt distrahert av noe annet og glemt maten, eller han har satt seg i sofaen hvor han til slutt sovner. Etter en tid har maten tørrkokt og blitt så varm at det utvikles røykgasser. Disse gassene inneholder blant annet CO, som i store nok konsentrasjoner fører til CO-forgiftning og død. Om maten ikke fjernes kan det oppstå selvantenning og starte en brann, forklarer Christian Sesseng.

Hos eldre derimot oppstår det komfyrbrann oftest på formiddagen. De kan glemme at de har slått på plate og gått ut av huset, eller slått på feil plate i forhold til der de lager maten.Tester komfyrvakter

Testene til nå er blitt gjort på en tradisjonell ovn med støpejernselement. De samme testene skal gjøres på ovner med keramisk topp og induksjonsovn. Brannforskerne kommer til å steketeste både pizza, andre matretter og ikke minst forskjellige typer matolje.

Hensikten med prosjektet er å finne ut hva som er den mest hensiktsmessige måten å forhindre komfyrbranner på.

– Det finnes både komfyrvakt og forskjellige komfyralarmer. Men alarm fungerer ikke hvis personen er full eller gått på butikken, sier Stølen.

Det finnes tre typer komfyrvakter med overvåkingsfunksjon.

– Det er tidsbryter, bevegelsesdetektor og varmesensor. Disse kutter strømforsyningen til komfyren når det enten har gått en viss tid, når det ikke er bevegelse ved komfyren lenger eller når det blir for høy temperatur, forklarer Stølen.

Det siste på markedet er en komfyrvakt som innehar alle disse sensorene, men som i tillegg har et innebygd slokkesystem inne i avtrekksviften.

– Vi har mest tro på komfyrvakter som har kombinasjonsløsninger, sier ingeniørene Reidar Stølen og Christian Sesseng.Moralen er klokkeklar

Men moralen fra de to ingeniørene i brannlaboratoriet er klokkeklar:

  • Hold deg på kjøkkenet når du lager mat
  • Ikke lag mat i påvirket tilstand
 
På forsiden nå