Snåsamannen møtte Margit Sandemo

Joralf Gjerstad best kjent som «Snåsamannen» med helbredende krefter, og Margit Sandemo, forfatter og synsk, har begge skrevet bøker om sine liv denne høsten. Lørdag møttes de for første gang under Oslo bokfestival.

Saken oppdateres.

– Veldig hyggelig å treffe «lillegutt» – han er to år yngre enn meg, sa Sandemo muntert.

Det var stuvende fullt foran scenen like ved Wergelandsstatuen i Oslo sentrum. Mange hadde møtt opp et par timer på forhånd for å overvære det spesielle møtet.

Gjerstad sa han hadde fått mange brev og forespørsler om å skrive ei bok med egne ord om sitt liv, selv om Ingar Sletten Kolloen skrev en omfattende biografi om ham for to år siden.

– Det er ei lita bok, og den var ikke vanskelig å skrive. Jeg har tatt med ting jeg synes det er trivelig å ha minne om fra barndom, manndom og alderdommens tid, sa han.– Jeg liker deg veldig godt

Sandemo er blitt spurt om å skrive en biografi i mer enn 20 år, men mente hun ikke var gammel nok til å huske sin barndom før nå.

– Plutselig fikk jeg lyst. Men det har vært både ubehagelig og morsomt å oppsummere mitt liv.

Gjerstad sa han lenge hadde hatt lyst til å møte Sandemo. Han karakteriserte henne som ærlig, oppbyggelig og grei.

– Jeg liker deg veldig godt, bare synd at vi ikke treftes før, sa Snåsamannen og høstet humring fra publikum.

Både Gjerstad og Sandemo er utstyrt med uvanlige evner. Gjerstad fortalte at han første gang ble klar over sin helbredende kraft da han var 10-12 år gammel og kurerte naboguttens tannpine.

– Siden den gangen har jeg sluppet å avertere, spøkte 84-åringen.

Sandemo fortalte at hun fra hun var ganske ung så vesener fra andre dimensjoner, skytsånder, gjenferd og haugafolk.

– Men det fikk jeg ikke snakke om. Det trykte så voldsomt på at jeg kom på sinnssykehus tre ganger. Den siste gangen sa legen til meg at jeg ikke var sinnssyk. Du er synsk. Når du har lært deg det, blir du normal, sa han.

Ifølge Sandemo er hennes evner å «renske hus» og hjelpe mennesker som ikke vet hva de skal gjøre når de ser vesener som viser seg.

– Jeg er ingen healer som Joralf. Han kan også se noe i framtiden, sa Sandemo.

Gjerstad måtte innrømme at han ikke har lest Sandemos bøker, men at noen av barna hans har gjort det. Selv har han skrevet noen dikt, som står gjengitt i boka hans «Den gode kraften».– Si ifra om evner

Henvendt til publikum sa han at alle har evner i seg selv som de må arbeide med.

– De som har spesielle evner, bør komme fram med det og si ifra om det.

Mens Gjerstad fikk Kirken som sin åndelige støtte, mener Sandemo at Kirken står i veien for mennesket og dets Gud.

– Jeg er ikke riktig god venn med Kirken, men en tro har jeg, fortalte hun.

Begge roste sine ektefeller og Sandemo sa hun ville gifte seg med sin Asbjørn på nytt hvis hun kunne.

– Jeg vil så gjerne få lese din bok, sa Sandemo til slutt. – Og det har vært en stor ære for meg å få snakke med deg, repliserte «lillegutt» Gjerstad.

Etter møtet signerte Joralf Gjerstad boka si, og det dannet seg raskt en kjempelang kø av kjøpelystne.

Det er vel første og eneste gang jeg får tatt ham i hånden, så jeg står gjerne i kø, sa en kvinne i begynnelsen av 30-årene.

– Han er en fin type og et godt menneske med mye kjærlighet i seg. Det er noe å strekke seg etter det – kjærlighet, sa Ole på 39 år.

 
 
På forsiden nå