Maria ble kåret til «Årets nordmann»

I høst sto hun fram som ulovlig norsk i egen bok. Nå får hun pris av ukemagasinet Ny tid.

Saken oppdateres.

- Det føles absurd og uventet. Jeg har levd i skjul uten papirer på å være norsk i åtte år. Nå får jeg pris som årets nordmann, sier Maria Amelie til Adresseavisen, få timer før prisen blir offentliggjort.

Det er ukemagasinet Ny tid som står bak utmerkelsen. Den går årlig til en enkeltperson som siste år har kjempet for globale verdier og som har utvidet definisjonen av hva det vil si å være en god nordmann. Tidligere prisvinnere er: Mari Kohinoor Nordberg, Margreth Olin og Randi Hagen Spydevold.

Maria har tatt en stor sjanse ved å skrive om sitt eget liv. I boken «Ulovlig norsk» forteller hun at hun har tatt mastergrad ved NTNU i Trondheim, uten å ha papirer på at hun er norsk. Tvert i mot ble familien dømt til å reise tilbake til Russland, etter at de hadde vært flere år på flukt fra Kaukasus.

LES OGSÅ: - Jeg er ikke redd

Maria var et barn da foreldrene følte seg tvunget til å bli ulovlig i Norge. Nå beskriver hun stor takknemlighet for alle som har støttet henne fram mot bokutgivelsen, og i tiden etterpå. Hver dag lever hun med vissheten om at advokaten hennes kan ringe og si at han har fått brev om at hun skal sendes ut av landet. Eller at hun kan bli.

- Jeg føler meg norsk og er glad for at jeg kan få en slik pris, sier Maria Amelie.

LES OGSÅ: UDI: - Gjorde oss ferdig med saken for sju år siden

 
 
På forsiden nå