Advarer mot ny barnevogntrend

Man ser dem over alt, barnevognene som er helt tildekket med tykke tepper. – Dette er uheldig, sier rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum.

Saken oppdateres.

De siste årene er det blitt vanlig å henge et teppe ned foran åpningen på barnevognen. Hvorfor foreldrene beskytter barna mot vær eller inntrykk på denne måten, har ikke fagfolk noen god forklaring på. Ekspertene har ikke kommet med et slikt råd, skriver Aftenposten.

Rettsmedisiner og spesialist på spedbarnsdødelighet, Torleiv Ole Rognum, mener det er uheldig å dekke til vognen på denne måten fordi det stenger for luft. Han mener det kan bli for varmt, men er enda mer bekymret for en opphopning av CO2.

- Det er en mulighet for en viss CO2-opphopning. Dette sammen med varme og forkjølelse er risikofaktorer som kan forsterke hverandre, og det kan trigge krybbedød. Jeg vil derfor ikke anbefale tepper foran åpninger på barnevogner, sier Rognum til Aftenposten.

Bekymret

Heller ikke helsesøster Nina Misvær er glad for den nye trenden.

- Vi er flere helsesøstre som har vært bekymret for dette. Det er spesielt farlig om sommeren. En mørk kalesje på en barnevogn vil suge til seg varme, og barna kan bli overopphetet.

Misvær er spesialist på barn og søvn og ser heller ingen grunn til at de minste må ligge mørkt på dagtid for å få sove.

- Jeg er mer tilhenger av insektnett. Det brukte man tidligere. Det er tynt og lar frisk luft slippe gjennom, sier hun.

Myggnett

Jordmorforbundets Marit Heiberg forstår foreldrenes behov for å beskytte barna og støtter Misværs råd.

- Katter har lagt seg opp i barnevognene og kvalt barn. Det er dessverre ikke bare en vandrehistorie. Myggnettet bør derfor brettes godt rundt vognen slik at katter ikke kommer over ansiktet, sier hun.

Barnelegeforeningen vet heller ikke hvordan trenden med heldekkende barnevogn oppsto. Marianne Nordhov, nestleder i foreningen, opplyser til Aftenposten at den ikke er kommet med noen slik anbefaling, og hun råder spedbarnsforeldre til å bruke sunn fornuft når det gjelder tildekking.

- Dette er nok en trend som har oppstått av seg selv, sier hun.

Mette Camilla Stephensen, Susanne Nielsen, Cathrine Hveding og Vibeke Bergmo fra Oslo går i samme barselgruppe. De har barn på fire og fem måneder. Alle tre brukte teppe som beskyttelse mot kulden da det var på det kaldeste i vinter, men har intuitivt tenkt at det kanskje ikke var så lurt. Stephensen er mest skeptisk.

- Jeg har ikke teppe foran fordi det både kan bli for tett og for lite oksygen, sier hun.

Vind

Susanne Nielsen har hatt teppe foran vognen, men bare hvis det har vært veldig kaldt og hun måtte ut noen minutter, eller hvis det er mye vind.

Cathrine Hveding dekket også vognen da det var veldig kaldt.

- Det var minus åtte, og vi hang et helseteppe foran. Men da jeg pakket ut babyen, kjente jeg at luften innenfor var like kald som luften ute. Teppet hadde dermed ingen hensikt. Nå har jeg sluttet, fordi datteren min puster fint i den kalde luften så lenge hun ligger nede i vognen og ikke tas opp og får kald vind rett i ansiktet, sier hun.

 
 
På forsiden nå