Sparkes ut av befalsskole etter vaksine-nekt

Bjørn Christer Lemcke holder på prinsippene sine. Det kan koste ham dyrt.

Saken oppdateres.

Lemcke (20) nekter å la seg vaksinere og må derfor slutte på befalsskolen bare fire måneder før han skulle ha gått ut derfra som sersjant i Militærpolitiet.- Det er et tungt valg. Jeg har havnet i en veldig klemt situasjon, som jeg ikke er skyld i selv. Jeg synes det er vanskelig å bryte med mine egne prinsipper, sier han til Aftenposten.no.Norges offisersforbund mener vaksinepraksisen i Forsvaret er problematisk, mens Hæren holder fast ved at de følger helsefaglige råd.Senest mandag må Bjørn Christer Lemcke gi beskjed til ledelsen ved Forsvarets tekniske befalsskole på Sessvoldmoen om hvilket valg han ønsker å ta.

Blir kastet utLemcke måtte konkurrere med mange andre søkere om plassen på skolen, og nå stiller han seg uforstående til at han må avslutte en utdanning som nesten er ferdig.LES OGSÅ: Svineinfluensaen kan gi supervaksine

Under opptaksprosessen fortalte Forsvaret ingenting om at elevene plikter å la seg vaksinere. Det var heller ikke tema under legesjekken, ifølge Lemcke.- Hvis jeg hadde fått informasjon om dette tidligere, hadde jeg sluppet å sløse bort et års utdanning her. Jeg trodde jeg var kvalifisert som jeg var, sier befalseleven.Lemcke forteller at de først fikk beskjed da sprøytene var klare på sykestua, men ingen informasjon utover dette.

Klaget, men tapteBefalselevene skal få MMR-vaksine for meslinger, røde hunder og kusma. I tillegg vaksineres de mot difteri, kikhoste, stivkrampe og polio, samt hepatitt A og B.20-åringene ga beskjed om at han ikke ønsket noen vaksiner og fikk da vite at han derfor vil bli dimittert, som betyr å bli kastet ut fra skolen. Han har klaget avgjørelsen inn til Generalinspektøren for hæren (GIH), som har opprettholdt skolerådets vedtak.Dermed er det ingen flere ankemuligheter for Lemcke i Forsvaret.

- Spesielle arbeidsvilkårSkolesjefen, major Håvard Fosse, ønsker ikke å kommentere Lemckes sak spesielt, men sier dette om vaksinekravene ved skolen:- Når det gjelder befalsutdanning, er det ikke en rett og plikt. Det er flere krav som må bestås som dreier seg om fysikk, vandel og evner.- Et av kravene Forsvaret har, er at man skal ta diverse vaksiner. For min egen del, som legmann, så forstår jeg det. Vi bor tett innpå hverandre og har spesielle arbeidsvilkår nå og da. Dette er i tråd med hva Folkehelsa har anbefalt, sier Fosse.

Tillitsvalgt reagererLemcke har bedt om å få svar på flere spørsmål om vaksinene før han tar sin avgjørelse, men føler at han ennå ikke har fått fullgode svar.Han har blant annet bedt om dokumentasjon for behovene for vaksinene, virkningen av vaksinene og at de er trygge i den kombinasjonen de gis. Han viser til at pasientrettighetsloven gir ham rett til å få denne informasjonen.

LES OGSÅ: 300 alvorlig syke etter vaksineBefalseleven har fått støtte fra Norges offisersforbund (NOF).Styremedlem i NOF Oslo, Leif Erik Dahl, har engasjert seg i vaksineproblematikken i Forsvaret.- Jeg er meget bekymret over de omfattende vaksinepåleggene og har vanskelig for å se at det er hensiktsmessig for Forsvaret og den enkelte ansatte, sier Dahl.- Personellet informeres ikke i tråd med pasientrettighetsloven om farene ved vaksinering. Det har vi fått flere tilbakemeldinger på. Dessuten bør Forsvaret informere så tidlig som mulig om hvilke vaksinekrav som gjelder, mener han.Dahl viser til at smittevernloven stiller strenge krav til vilkår dersom vaksinering skal pålegges.- Det skal være tidsbegrenset og kun for å få en krise under kontroll, sier den hovedtillitsvalgte.

- Følger rådeneKommunikasjonssjef Vegar Gystad i Hæren ønsker ikke å kommentere personalsaker i media, men åpner for å se på problemstillingen rundt vaksinering.- Innen fagfeltet vaksinering er det Forsvarets sanitet (FSAN) som bestemmer, og Hæren forholder seg til de helsefaglige rådene som FSAN gir. Dersom det er slik at informasjonen rundt vaksinering ikke er i tråd med pasientrettighetsloven, så skal vi i samråd med FSAN se nærmere på dette, skriver Gystad i en epost til Aftenposten.no.

 
På forsiden nå