Ti-årig sønn tok imot Krigskorset

Det ble en tøff dag for ti år gamle Håkon Gjestvang Bolle. Orlogskaptein Trond André Bolles ti år gamle sønn tok søndag imot Krigskorset på vegne av faren, som ble drept i Afghanistan i fjor.

Saken oppdateres.

– Du var med og gjorde dagen fin, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Håkon etter medaljeoverrekkelsen.

Sammen med moren Bjørg Gjestvang og bestefaren Svenn Bolle gikk tiåringen fram for å motta Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse for innsats i krig, på vegne av faren sin.

LES OGSÅ: Møtes ved et kafébord i Trondheim

Rammen om seremonien kunne knapt være vakrere, med varmt sommervær og lysegrønne trær rundt Festningsplassen på Akershus, der i alt tre offiserer fikk overrakt Krigskorset med sverd for tapperhet i Afghanistan.

LES OGSÅ: Veterandag med stort program

En liten skog av pressefolk stimlet sammen om Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon etter overrekkelsen.

– Det blir kanskje litt mye for dere i dag, sa Stoltenberg, og Håkon nikket, mens han kikket ned på medaljen han hadde fått overrakt av forsvarssjef Harald Sunde like før. Krigskorset med sverd lå oppå et stort bilde av faren.

– Skulle vært her

Det ble sagt mange vakre ord om Bolles innsats under seremonien.

– Bare så synd at han ikke er her, sa enken Bjørg Gjestvang.

– Jeg håper bare at det hjelper litt at dere ser hvor mange som synes det han gjorde var fint, og som er takknemlige, sa Stoltenberg.

I talen sin til de tre offiserene, takket han både soldatene og familiene deres.

Han sa at det går en linje fra Rjukan og andre verdenskrig til FN-oppdrag som norske soldater bidrar i dag.

Også etter 1945 var det noen som ble belønnet med Krigskorset med sverd, sa han. En av dem var Gunnar Sønsteby, som hadde ivret for å gi Bolle Krigskorset. Han var selvsagt til stede under seremonien søndag.

– De tre som i dag får Krigskorset, har alle utvist et mot som gjør dem til vår tids helter. De har alle gjort en bemerkelsesverdig innsats i Afghanistan, sa statsministeren.

De to andre offiserene som ble overrakt Krigskorset søndag, er oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

Bok

Neste år kommer det etter planen en biografi om Bolle. Det er Gyldendal som har inngått en avtale med hans far og brødre.

Trond André Bolle var 41 år da han ble drept av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor. Også tre andre norske soldater omkom.

Marinejegeren hadde mange utenlandsoppdrag bak seg og var også en periode etterretningsagent. Han deltok også i operasjonen da de to barna til Anne Cecilie Hopstock ble brakt tilbake til Norge etter at faren, friidrettsstjernen Khalid Skah fra Marokko hadde kidnappet dem.

Det er første gang Krigskorset tildeles for handlinger etter annen verdenskrig.

 
På forsiden nå