- Mannen prøvde å komme seg inn døra

Lisa Marie Husby (20) la en koffert over seg og gjemte seg under en seng.

Saken oppdateres.

Ifølge politiet i Buskerud er ti unge mennesker drept i skyteangrepet mot AUFs sommerleir fredag kveld.

- Æ e redda, skriver fylkessekretær Lisa Marie Husby i Nord-Trøndelag AUF på Facebook klokken 19.40.

Minutter senere tar hun telefonen. Situasjonen er kaotisk og uoversiktlig, men Husby er rolig i stemmen. Det er mye bakgrunnsstøy. Hun begynner å fortelle om det forferdelige dramaet som utspilte seg på fredelige Utøya i Tyrifjorden.

Ropte løp, løp

Husby befant seg sammen med en gruppe AUFere fra Nord-Trøndelag midt i leiren, nær kjøkkenet, da skytingen begynte før klokken 18.00 fredag kveld.

- Plutselig hørte vi skudd. Vi skjønte ingenting og folk ropte at dette bare var politirutiner, i forbindelse med eksplosjonen i Oslo sentrum. Så ble det fullt kaos, sier Husby til adressa.no.

Mens Husby prøvde å finne ut hva som skjedde så hun en vegg av ungdommer komme springende mot seg. Livredd begynte hun også å springe vekk.

- De ropte «løp, løp» og sprang hit og dit. Folk snublet og falt og sprang videre.

Barrikaderte inngangen

Sammen med syv-åtte AUF-ere fra Nord-Trøndelag kom hun seg unna skuddene, til et bygg som ligger dypt inne på Utøya. Ungdommene sperret døra, barrikaderte inngangen og ventet. Selv la Husby seg til på det innerste rommet i bygget, under en seng.

- Vi satte en madrass foran vinduet og dro kofferter over oss.

Mens ungdommene lå der hørte de skuddene langt unna. Så kom de nærmere og nærmere. Mannen som skjøt var kledd i politilignende klær og kom mot huset hvor nordtrønderne gjemte seg.

- Vi hørte at han prøvde å komme seg inn døra. Det fikk han ikke til og skjøt gjennom døra til ytterrommet. Det var en gutt der som fikk en kule gjennom veggen, bare en meter fra seg, sier Husby.

Etter flere forsøk på å ta seg inn ga gjerningsmannen opp, og gikk videre. Igjen hørte Husby at skuddene falt, lengre og lengre unna. Så kom redningen i form av politiets spesialstyrker, som ble fraktet inn til øya i helikopter.

Rundt klokken 19.20 skal en mann ha blitt pågrepet.

– Vi vet ikke noe mer om personen som er pågrepet enn at han snakker norsk, sier pressekontakt i Nordre Buskerud politidistrikt, Bjørn Erik Sem-Jacobsen til NTB.

Redselsfulle opplevelser

I 20-tiden har Husby vært i trygghet i det samme huset i en times tid. Hun forteller at en gruppe på 13–15 ungdommer er samlet der. De er svært preget av de redselsfulle opplevelsene. Foreløpig får ikke ungdommene forlate Utøya. Ifølge Lisa Marie Husby skal alle være i god behold.

- Det var ei jente som ble truffet i hånda av ei kule, sier hun.

Like før klokken 20.30 ble Husby og de andre evakuert av Utøya. Marerittet var over.

- Vi føler oss ganske trygge nå.

 
 
 
 
På forsiden nå