Med balisesender fra NSB knuses elektronikken i fluktbiler, forklarer Augustin M. Phere fra Sintef. Foto: MORTEN ANTONSEN

NB! Vi gjør oppmerksom på at dette er Adresseavisens aprilspøk, 1. april 2008!

Det er forskerassistent Camilla Wolth ved Sintef som har utviklet et system med prinsipper hentet fra moderne jernbanedrift. Der brukes teknologien til å stanse tog på ville spor, nå kan politiet bruke den til å stanse bestemte biler.

Balisesendere

Systemet baserer seg på såkalte balisesendere, plassert ved de viktigste veiene i Trondheim.

- Om en politipatrulje med el-bil forfølger en bil, kan balisesenderen aktivere en jammer akkurat der biljakten pågår. Signaler fra balisesenderen går ut fra de elektroniske antennene og lammer elektronikken i motoren til forbryterbilen idet den passerer. Da vil motoren rett og slett stanse, og det blir grei skuring for politiet å sette håndjern på bandittene, sier frøken Wolth.

Byneset rundt på kvarter

- Helt fantastisk! jubler seksjonsleder Knut Syvertsen i trondheimspolitiets trafikkavdeling etter å ha kjørt Byneset rundt på et kvarter med den nye elektriske politibilen.

- Jeg startet i nytunnelen fra Ila, og allerede etter 200 meter var farten oppe i 180 km/t. I svingene gjennom Trolla lå bilen som klistret til veien, og farten førte til skremte kauk fra hovedkvarteret til Hell's Angels. Da jeg passerte grisebondens gård på Byneset, var det synd at det er slutt på griseholderiet der i gården, ellers tror jeg hvinet fra el-motoren hadde gjort sjefspurka misunnelig. På Klett gikk det unna så utrolig fort at jeg bare måtte kjøre tvers gjennom rundkjøringen, hvor tulipanløkene ble rasert.

Kostbar fargetabbe

Plastkarosseriet av Think er laget med gjennomgående farge, og egner seg ikke for ordinær lakkering. Det var derfor en negativ overraskelse for politiet da de første 60 karosseriene ble levert fra Think, fordi samtlige var svarte i stedet for hvite.

- De gamle bensindrevne bilene måtte selges innen 31.mars, så vi måtte ta i bruk de nye el-bilene, forklarer Fred Nilsen.

- For å glatte over tabben, gjeninnfører politiet nå bilbetegnelsen svartemarja, skyter seksjonsleder ved trafikkavsnittet, Knut Sivertsen, inn.