Terrorsiktet innrømmer massedrap

Terrorsiktede Anders Behring Breivik sier det var grusomt, men nødvendig.

Saken oppdateres.

– Han har erkjent de faktiske forholdene. Han har sagt en del om hvorfor dette skjedde, men det ønsker jeg ikke å komme inn på, sier Lippestad til NRK sent lørdag kveld.

- Grusomt, men nødvendig

Advokat Geir Lippestad opplyser at terroren var planlagt.

– Dette er nok en sak planlagt over lang tid.

Lippestad har også representert Ole Nicolai Kvisler. I 2002 ble han dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen, det såkalte Holmlia-drapet.

Det er Behring Breivik selv som har bedt om å få Lippestad som forsvarer.

- Han har gitt uttrykk for at det var grusomt at han måtte utføre disse handlingene, men i hans hode var det nødvendig, sier Lippestad til VGNett.

Ba om Lippestad

Breivik vil fremstilles for fengsling mandag. Der har Breivik opplyst at han vil forklare seg nærmere.

– Såvidt jeg vet blir det ikke noen flere avhør søndag, sier Lippestad,

Lippestad har også representert Ole Nicolai Kvisler som 2002 ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen, det såkalte Holmlia-drapet.

Det er Behring Breivik selv som har bedt om å få Lippestad som forsvarer.

Behring Breivik ble pågrepet på Utøya utenfor Oslo, etter i halvannen time å ha skutt og drept ungdommer som deltok på AUFs sommerleir på øya.

Han skal også ha detonert en voldsom bilbombe i regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Det totale dødsantallet er lørdag kveld 92 menneskeliv.

Vil fortelle motiv i retten

– Min klient framstår som rolig i avhørene og forklarer seg villig om det som er skjedd. Han har ikke ønsket å forklare seg om motiv og bakgrunn foreløpig. Det vil han komme tilbake til i retten, sier Lippestad til NTB.

Lippestad opplyser videre at han ba politiet holde navnet hans hemmelig til å begynne med fordi han ønsket å stå fritt til å vurdere om han ville ta forsvareroppdraget.

Anders Behring Breivik syntes ifølge Lippestad det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig.

– Det er veldig vanskelig for meg å gi en fornuftig oppsummering av det han sa i avhør, sier forsvarer Geir Lippestad til TV 2.

 
 
På forsiden nå