Kvarme: – Vi er et folk i sorg

Jens Stoltenberg og biskop Ole Christian Kvarme snakket for en Oslo domkirke full av mennesker i sorg.

Saken oppdateres.

Idet forsamlingen skal gå fram til nattverd, skjer det: Mange ungdommer blir stående i midtgangen i klynger. De gråter, omfavner hverandre og hvisker trøstende ord. Flere går også fram til statsministeren og AUF-lederen, som deler ut klemmer.

– Vi er her for å gi hverandre ly i en storm som har rystet oss alle. I nærhet og omsorg går det en vei videre, sa biskop Helga Byfuglien i sin preken.

Tallet på døde etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya fredag er oppe i 93 personer, de fleste av dem unge. Det var få som ikke hadde tårer i øynene da forsamlingen stemte i med «Til ungdommen» av Nordahl Grieg.

Full kirke

Oslo Domkirke var fylt med statsråder og det øvrige politiske Norge, diplomater og mange sørgende. Kirken ble tidlig full, og hundrevis av mennesker som ville delta måtte stå ute på den blomster- og lysdekkede plassen utenfor Domkirken.

På første rad satt kong Harald, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Dag Terje Andersen og AUF-leder Eskil Pedersen.

– Landet står sammen i sorgen, både høy og lav, sa Borga Andersen, som deltok i gudstjenesten.

Hun kjente ingen som er rammet i angrepene, men sa hun kom for å vise sin medfølelse og respekt.

Sorg og håp

Under overskriften «Messe for sorg og håp», innledet biskop Kvarme med de kjente ordene til Nordahl Grieg: «Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn».

– Fredag 22. juli 2011 ble vår lange fredag. Et helt folk har mistet søstre, brødre, familiemedlemmer og venner. Samtidig er det håp og trøst, sa Kvarme.

– I går ble plassen foran Domkirken forvandlet til et blomsterhav med tente lys. Vi omsluttes av omtanke og bønn fra folk i mange land. Vi søker trøst i fellesskap med hverandre.

Statsminister Jens Stoltenberg sa at landet er rammet av den største ugjerningen siden krigen.

– Hver og en som er gått bort er en tragedie, sa han.

Verden føler med dere

– Jeg kjente flere. En jobbet i rundt 20 år på Utøya. For mange av oss var hun Utøya. Nå er hun død. Skutt og drept mens hun skapte omsorg og trygghet for ungdom fra hele landet, sa statsministeren under sin minnetale.

Han fortalte også varmt om lederen av AUF i Hordaland, Tore Eikeland, som skal være en av dem som ble drept.

– La meg si til familier over hele landet som har mistet en av sine kjære: Dere har min og hele Norges dypeste medfølelse i sorgen. Hele verden føler også med dere. Dere skal vite at vi gråter med dere, sa Stoltenberg.

Trist og fint

Flere samlet seg foran blomsterhavet utenfor kirken etter messen. En kø av folk som ville legge ned blomster og lys gikk helt bort til Karl Johans gate.

– Det var veldig fint, verdig, sa Martin Henriksen, tidligere AUF-leder, til NTB om messen. Han satt sammen med AUF-ungdommer i kirken. Noen av dem var på Utøya da massakren skjedde.

– Selvfølgelig var det mye sorg, og mange som er lei seg, men det er fint at vi kan komme sammen og være sammen om det. Slike minnestunder skjer over hele landet nå, sa Henriksen.

Eirin Eidshaug er tidligere AUF-medlem og var med på Utøya-leiren flere ganger da hun var yngre.

– Jeg har hatt en slags gardin over meg hele helgen, ikke grått, bare stirret på TV. Nå kom alt ut av TV-boksen. Da «Til ungdommen» begynte.

Hun gjør en bevegelse foran øynene som om hun drar gardinen bort.

 
 
 
På forsiden nå