Brukte spesialkuler for å gjøre mest mulig skade

Anders Behring Breivik brukte spesialammunisjon under massakren på Utøya.

Saken oppdateres.

Foreløpig er det 93 mennesker som er drept i forbindelse med de to grufulle terroraksjonene i Oslo og på Utøya. 96 mennesker er skadd, og fortsatt er det flere som er savnet.

- Eksploderer i kroppen

Nyhetsbyrået Assosciated Press har snakket med sjefskirurg Colin Poole ved Ringerike sykehus som har tatt imot mange av de skadde. Han hevder at kirurgene ikke har funnet en eneste hel kule i kroppen til de 16 som har blitt operert.

- Disse kulene eksploderer så å si inne i kroppen. Det har gitt større problemer når det gjelder behandlingen av de sårede fordi de har spesielle baner, sier han.

Maksimal skade

Spesialammunisjonen skal ifølge ammunisjonseksperter være dumdumkuler som er lettere i vekt og kan bli skutt med større presisjon over lengre distanser. Kulene fører til maksimal skade.

Dumdumkule er navnet på ekspanderende prosjektiler ifølge Wikipedia. Kulen er laget med en blyspiss eller hullspiss som gjør at den deformeres ved anslag og påfører store skader. Denne typen ammunisjon er forbudt brukt av militære styrker. Ekspanderende ammunisjon er derimot påbudt ved storviltjakt i Norge. Dette fordi det øker sjansen for at dyret blir raskt avvlivet.

Panserbrytende kuler

I manifestet skriver Behring Breivik at dumdumkuler i både rifle og håndvåpen er optimalt i forbindelse med urbane aksjoner.

Terrorsiktede anbefaler at man også bruker ammunisjon som kan bryte gjennom skuddsikre vester, såkalt panserbrytende eller teflonbelagt ammunisjon. Årsaken er at sjansen er stor for at man kan møte styrker som har slikt sikkerhetsutstyr. Han nevner en type panserbrytende ammunisjon som skal være det mest effektfulle for håndvåpen i verden.

- Disse teflonkulene suser gjennom politivester, skriver han.

- Bruk kriminelle nettverk

Blypatroner eller andre svake kuler er ikke optimalt. Noe av spesialammunisjonen kan være vanskelig å få tak i ifølge manifestet på 1500 sider.

Å få tak i ammunisjonen kan være en krevende jobb, og Behring Breivik sier det finnes to ulike tilnærminger når det gjelder å tilegne seg riktig ammunisjon. Bruk europeiske nasjonalistiske organisasjoner eller bruk kriminelle nettverk råder drapsmannen. Selv anbefaler han sistnevnte fordi nasjonalistiske organisasjoner blir grundig overvåket av etterretningsorganer.

 
 
På forsiden nå