- Plystret mens han skjøt, for å lokke på folk

Severin Slottemo Lyngstad (15) fra Verdal var to meter unna gjerningsmannen. Han reddet livet ved å gjemme seg i en hule.

Saken oppdateres.

Ungguttens tanker rettes nå mot ungdommene som kjempet for livet og pårørende til de savnede etter tragedien på Utøya.

Severin Slottemo Lyngstad beskriver massemorderen som iskald, da han gikk rolig rundt på øya og skjøt.

- Han var så ond at det ikke er mulig å forstå det. Han plystret mens han skjøt, for å lokke på folk, forteller verdalingen til Adresseavisen.

Hjem til Verdal i går

15-åringen dro i går hjem til Trøndelag sammen med familien etter å ha oppholdt seg på Sundvolden hotell i etterkant av tragedien fredag kveld.

AUF-ungdommen skjønte at noe var fryktelig galt fredag ettermiddag, da han så personer begynne å løpe rundt på Utøya, samtidig som en mann sto på øya med våpen.

- På det nærmeste var jeg to meter unna ham. Akkurat da jeg var så nær gjerningsmannen, var det panikk. Det går opp for deg at du kan dø.

- Et mareritt

Nordtrønderen, som dro på AUFs sommerleir på egen hånd fra Verdal, poengterer at det er mange som har det langt verre enn ham og legger til at han tross alt kom uskadet fra dramaet. Før skytedesperadoen kom til øya, hadde verdalingen rukket å bli kjent med en rekke AUF-ere fra hele landet.

- Det er ikke mulig å sette ord på det som har skjedd. Å bruke ord som ufattelig blir alt for lite. Det var et mareritt.

- Hva skjedde da alvoret gikk opp for deg?

- Jeg ble jaget litt rundt på øya, før jeg fant en gjemmeplass. Jeg lå inne i en skrent, hvor det var steiner formet som en hule. Der lå jeg frem til politiet kom. Gjemmestedet var ikke sikkert, men jeg var delvis skjul.

15-åringen kastet seg så i vannet og kom seg opp i en båt.

- At jeg var så nær er ingenting mot de som gjemte seg bak døde kropper for å overleve, understreker han, og legger til:

Tenker på de pårørende

- Jeg har mange sterke inntrykk som jeg må bruke tid på å bearbeide.

Severin Slottemo Lyngstad innrømmer at det har vært to svært vanskelige dager i etterkant.

- Tankene går til de som er savnet, de en ikke vet noe om og pårørende. Det er de pårørende til de savnede som har det verst, sier han.

 
 
På forsiden nå