Politiet vil lukke fengslingsmøtet

Politiet vil be om lukkede dører i fengslingsmøtet når de framstiller Anders Behring Brevik for varetekt i Oslo tingrett klokken 13 mandag.

Saken oppdateres.

Det bekrefter Oslo tingrett i en pressemelding.

Politiadvokat Carol Sandby sier til NTB at de også vil be om lukket rettsmøte når de begrunner begjæringen. Begrunnelsen for dette ønsker hun ikke å kommentere.

- Diskusjonen om hvorfor det blir lukkede dører, skjer for lukkede dører, og følgelig vil vi ikke kommentere det for pressen, sier politiadvokaten.

Årsaken er ifølge VG at de ikke ønsker å gi den siktede anledning til å spre sin ideologi foran en samlet verdenspresse, noe han har varslet at han vil gjøre i sitt manifestet som er publisert på internett.

Den siktedes forsvarer, Geir Lippestad, fortalte søndag at terrorsiktede Anders Behring Breivik selv ikke ønsker lukket fengslingsmøte. Dette er fordi han ønsker å forklare mediene bakgrunnen for hvorfor han mente det var nødvendig å utføre terroraksjonen og massakren på Utøya.

Frykter lynsjestemning

Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag. Det vil derfor bli et massivt politioppbud for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

- Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Normalt er kjennelsen fra fengslingsmøter offentlig, men det er ikke kjent hva retten vil gjøre i dette tilfellet. Det er referatforbud fra alle fengslingsmøter med mindre dommeren opphever forbudet.

Dommer avgjør

Det er tingrettsdommer Kim Heger som vil avgjøre om mandagens fengslingsmøte skal være lukket. Aktor er politijurist Christian Hatlo.

Politiet vil kreve at den siktede blir varetektsfengslet i åtte uker. 32-åringen har erkjent de faktiske forhold, men innrømmer ikke straffskyld.

- Han mener selv at han ikke kan straffes for det han har gjort. Han sier det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig for å få endret samfunnet, sier Lippestad.

 
På forsiden nå