- Vi lar oss ikke knekke

Over 20 000 møtte opp til minnemarkering på Torvet i Trondheim.

Saken oppdateres.

Nær 20 000 mennesker møtte mandag kveld opp på Torvet, hvor terrorofrene fra Utøya og Oslo ble minnet med fakkeltog, appeller og musikk.

Adressa.nos reporter på stedet kunne rapportere om et hav av tente lys, blomster og fakler. Flere holdt blomster i hendene og omfavnet hverandre.

  • Ønsker du å dele dine bilder fra minnemarkeringen? Send MMS til 07200 og merk meldingen med TIPS. Du kan også sende e-post til til webred@adresseavisen.no.

Det ble rapportert om svært fulle busser og stor pågang av mennesker på innfartsveiene til sentrum mandag kveld. Bilkøen fra sør skal ha startet allerede ved Siemens på Sluppen.

Politiet varslet tidlig om at Midtbyen var stengt for trafikk.

Hjelp fra ambulanse

- Det er smekkfullt på alle fire torgkvadranter, sa operasjonsleder Gunnar Lillebo i Sør-Trøndelag politidistrikt i 19-tiden mandag.

- Er det så fullt at det skaper problemer?

- Ja, det er det. Vi har varslet Veitrafikksentralen om at sentrum er avstengt. Det er ikke mulig å komme igjennom der nå, sier Lillebo.

- Er det så fullt at det utgjør en fare for folks helse?

- Vi har hatt behov for ambulanse ved to anledninger, uten at jeg kan si akkurat hva som var årsaken. Vi hadde på forhånd fire ambulanser ved Torvet, svarer Lillebo.

Politiet hadde ikke satt inn ekstramannskaper, men hadde fire patruljer til stede i sentrum.

Trond Giske holdt appell

Adressa.no fikk mandag kveld meldinger om at mobilnettet i sentrum til tider var overbelastet. Operasjonsleder var ikke overrasket.

- Det kan godt være så mye som 20 til 25 000 personer der nå, sier han til adressa.no.

LO-leder Arne Byrkjeflot forteller at han talte 19 980 mennesker i fakkeltoget, som la ut fra Torvet rundt klokken 19.

Byrkjeflot mener det kan ha vært så mange som 30 000 på Torvet.

Næringsminister Trond Giske var én av dem som holdt appell.

- Det er umulig å sette ord på sorgen i dag. Vi har opplevd et attentat mot hele vår samfunnsform og sameksistens, sa Giske i sin tale.

- Vi skal være stolt

Også ordfører Rita Ottervik snakket til de fremmøtte:

- Kjære alle overlevende AUF-ere. Vi er ufattelig glade for at dere er hjemme, og for at dere er samlet her sammen med oss i dag. Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å ta vare på dere og hjelpe dere på best mulig måte, sa en tydelig beveget Ottervik.

Hun fremhevet viktigheten av samhold og fellesskap nå og i tiden fremover:

- Vi er samlet her i dag for å protestere, og for å vise at vi ikke lar oss knekke av en hensynsløs og grusom voldshandling. Vi er ikke flere i denne byen enn at vi alle er dypt berørte, og alle kjenner noen som er direkte rammet. Nå skal vi være en by som stiller opp for hverandre. Nå handler det om å gi hverandre gode blikk og gode klemmer. Vi skal stille opp for demokrati og ytringsfrihet, og være stolt og stå rak.

Kom fra Utøya

Nestleder for AUF Sør-Trøndelag, Audun Otterstad, var selv til stede på Utøya da skytingen fant sted. Han holdt en rørende appell fra torgscenen.

- Vi har opplevd ondskap som ikke har livets rett. Vi har blitt straffet for å motkjempe rasisme, og for å arbeide for et åpnere og mer tolerant samfunn. Jeg er utrolig stolt av å være AUFer, sa Otterstad.

Han uttrykte stor takk til hjelpemannskapet og de frivillige som kom AUF-ere til unnsetning:

- De fylte båten sin med AUF-ere og snudde ryggen til land, mens desperadoen skjøt. Det krever stort mot, og jeg er utrolig takknemlig.

Stengte tidligere

Tidligere i dag sto hele Norge stille i ett minutt, da statsminister Jens Stoltenberg og kongeparet sto i front for en nasjonal minnemarkering fra Oslo.

I Trondheim stengte flere kjøpesenter, deriblant Trondheim Torg, Mercur og Solsiden, klokken 17.30 i dag. Dette i respekt for minnemarkeringen i sentrum.

City Syd stengte 17.15, slik at de ansatte rakk ned til sentrum i tide.

På Torvet sto Chand Thorsvik, Ulf Risnes og Åge Aleksandersen på scenen. Sistnevnte fikk publikum med på allsang til «Lys og varme».

Etterpå gikk fakkeltoget i rute fra Torvet, opp Munkegata, ned Kjøpmannsgata, inn Olav Trygvassons gate og tilbake.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå