Microsofts kjøp av det norske søkeselskapet Fast gjør at de tre amerikanske it-gigantene nå vil ha hvert sitt utviklingskontor i Trondheim.

Styreleder og daglig leder i Yahoo Technologies Norway, Harald Botnevik, frykter ikke at det nå blir større konkurranse om de gode hodene fra NTNU.

– Må utdanne flere

– Konkurranse er bra, og resultatet må bli at det utdannes flere med søkekompetanse fra universitet, sier han.

Botnevik jobbet selv ett år i Fast før Yahoo kjøpte selskapets nettsøkemotor alltheweb.com, og dermed etablerte sin avdeling i byen. Han tror Microsoft har sett et strategisk behov for Fasts tjenester.

– Dette viser at søk er viktig, og min vurdering er at det vil være strategisk positivt for Yahoo, sier han.

– Mangler muskler

Fast-gründer og NTNU-professor Arne Halaas uttrykte i går skuffelse over at man ikke klarte å etablere et stort norsk it-selskap, og Botnevik er til dels enig.

– Det kan ikke være god norsk industripolitikk å selge ut det som er bra. Hva skal vi leve av om tredve år, spør han. Botnevik savner finansieringsordninger for strategisk utvikling i Norge, og eiere som kan drive store selskaper.

– Norge synes å mangle muskler til å tenke stort innen IT, sier han.

Samtidig har han positive erfaringer med å jobbe under utenlandsk ledelse og eierskap.

– I veldig stor grad er vi enige om hva som skal leveres, og vi synes det er veldig spennende å være del av en global arbeidsdeling. Vi er på alle måter konkurransedyktige, sier han.

Internasjonalt

Yahoo har rundt 40 ansatte i Trondheim og det samme har Google. Google-sjef Knut Magne Risvik kommer også opprinnelig fra Fast, og var en av dem som var med på oppstarten i 1997. Han er heller ikke redd for at Microsoft skal snappe kompetansen de trenger.

– Vi får se når neste runde dukker opp. Generelt kan jeg si at vi har et veldig internasjonalt arbeidsmiljø, og brorparten av de vi ansatte i fjor kommer fra utenlandske universiteter – ikke NTNU, sier han.

Uredd: Yahoo-sjef Harald Botnevik tror Microsofts kjøp av Fast vil virke positivt for konkurrentene. Foto: MIKAELA BERG