Her kan Norges største meteor ha falt ned

Astronom har fått inn 300 observasjoner av ildkulen som raste over landet.

Saken oppdateres.

Det var på tirsdag kveld at flere lesere kontaktet adressa.no fordi de så merkelige lys på himmelen. En sendte også inn et bilde, tatt i Selbu. Morgenen etter kunne astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard fortelle at det var en meteor som brøt atmosfæren over store deler av Sør-Norge.Kan være rekord

Hovedredningssentralen fikk også mange telefoner om fenomenet.

– Innringerne fortalte om et lysfenomen i flere farger. Meldingene har kommet fra Smøla i nord til Lom i sør, og folk melder at det har lyst opp områdene de har vært i, sier Willassen.

Deretter kom det observasjoner fra Oppdal, Nordmøre, Sogn og Fjordane og Gudbrandsdalen.

- Det er nok snakk om en veldig kraftig meteor, sa astronom Røed Ødegaard

LES OGSÅ: Mystisk lysfenomen over hele Norge

LES OGSÅ: - Ekstremt kraftig

Han gikk ut og ba om hjelp fra publikum til å kartlegge meteorens bevegelser. Etter et par dager har han fått rundt 300 observasjoner og tips. Det mest oppsiktsvekkende later til å være at meteoren ikke har blitt delt opp i mange små biter, slik som først antatt.

- Det ser ikke ut til at objektet har delt seg, men at det har falt ned i en bit. Det er virkelig fascinerende. Kombinert med fargen så spekulerer vi om det er lagd av metall – og det vil være en god del kg. Jeg vil ikke være overrasket om den kan være så stor at det blir norgesrekord, sier han til adressa.no.

Natt ble til dag

Altametoritten er den hittil største som har blitt funnet i Norge. To biter ble funnet i Alta i 1902. Den største var på 77,5 kg, ifølge Wikipedia.

Så langt er det ingen som har meldt inn at de har funnet himmellegemet som falt ned natt til onsdag.

- Lyden av den har blitt hørt over et eksepsjonelt stort område, fra Årdal i vest til Atna i Østerdalen. Vanligvis kan man bare høre slikt over to-tre mil, sier han.

Nedfallsområdet har vært vanskelig å stadfeste. Røed Ødegaard mener imidlertid at meteoren må ha landet mellom Øystre Slidre og Espedalen, som er en sidedal til Gudbrandsdalen. Astronomen er fortsatt veldig opptatt av å få undersøke meteoren. De få rapportene som har kommet inn derfra, forteller om et voldsomt lys.

- De har sagt at natt ble til dag i noen sekunder. Vi ønsker fortsatt mer informasjon fra dem som bor der, men området er stort og tynt befolket.

 
 
På forsiden nå